1 JANUARI

Vandaag de start van een nieuwe rubriek waarbij met een hink-stap-sprong door de tijd wordt gesprongen. Die tijd zal dan worden gelimiteerd door de periode 1800-1945, het tijdvak waar dit weblog zich op concentreert. De bedoeling is om telkens vanuit het blog van de dag één trefwoord te kiezen dat dan het onderwerp voor de volgende dag moet worden. Dat wordt zal dan in kleur worden aangegeven. Er moet ergens een start worden gemaakt en wat is nu een meer voor de hand liggend onderwerp dan de startdatum van dit dagelijks blog: 1 januari

1 januari is de eerste dag van het jaar van de gregoriaanse kalender. Hierna volgen tot het einde van het jaar in een normaal jaar nog 364 dagen en in een schrikkeljaar 365 dagen. In de westerse wereld wordt 1 januari nieuwjaarsdag genoemd, in sommige andere culturen valt Nieuwjaar op een andere dag. Tijdens de Middeleeuwen verschoven onder invloed van de christelijke kerk veel landen het begin van het jaar naar een van de vele belangrijke christelijke feesten: 25 december (Kerstmis), 1 maart, 25 maart (de Annunciatie), of zelfs Pasen. Oost-Europese landen (waarvan de meesten orthodox waren) begonnen hun jaartelling op 1 september 988.
In Engeland werd 1 januari gevierd als Nieuwjaar, maar vanaf de 12de eeuw tot 1752 begon het jaar in Engeland op 25 maart. De meeste West-Europese landen veranderden het begin van het jaar naar 1 januari voor ze de gregoriaanse kalender overnamen. We zijn geneigd te veronderstellen dat de datum van 1 januari in alle Europese landen tegelijkertijd werd ingevoerd, maar niets is minder waard. De invoering verliep onregelmatig, je zou haast zeggen: hink-stap-sprongsgewijs, over het continent. In de Republiek Venetië werd het ingevoerd in 1522, Het Heilige Roomse Rijk (Duitsland) volgde in 1544, Spanje en Portugal in 1556 en Pruisen en Zweden in 1559. Frankrijk ging over in 1564, De Zuidelijke Nederlanden in 1576, Lotharingen in 1579, onze Republiek der Zeven Provinciën volgde in 1583 en Schotland in 1600. Daarna was het honderd jaar lang pas op de plaats. In 1700 besloot ook Rusland tot invoering, in 1721 Toscane en tot slot in 1752 Groot-Brittannië, uitgezonderd Schotland dat al 121 jaar eerder aansluiting bij het Europese praktijk had gevonden. In 1752 gold de overstap overigens ook alle Britse kolonies, zodat in één keer de halve wereldbol overstapte op 1 januari als het begin van een nieuw jaar.
De eerste januari is geen erg populaire verjaardag. Degenen die op die dag het levenslicht zien moeten immers concurreren met de geboorte van een nieuw jaar. Een van de weinigen Nederlanders die ik op de lijst met jarigen op deze dag tegenkwam was de schrijfster Carry van Bruggen.

Dit item was geplaatst door Muis.

One thought on “1 JANUARI

  1. Pingback: CARRY VAN BRUGGEN | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: