GUUS LUTJENS

guus litjensGustaaf Willem Adolf Wolf (Guus) Lutjens (Arnhem, 13 augustus 1884 – Den Haag, 25 april 1974) werd geboren als middelste zoon van Hendrik Jacob Cornelis Wilhelminus, geboren op 27 mei 1839 te Batavia en Elisabeth Catharina Margaretha baronesse Van der Feltz. Vader Lutjens was zijn carrière geëindigd als majoor in het Oost Indisch Leger en overleed op 51-jarige leeftijd op 11 juni 1890 te Arnhem. Lutjens was toen vijf jaar oud. De moeder van Lutjens overleed in 1922 te Arnhem.
Lutjens begon met voetballen bij Vitesse. In 1900-1901 kwam hij hier voor het eerst voor op de ledenlijst, maar erg lang speelde hij niet voor de club uit Arnhem. Al medio 1901 vertrok hij in verband met zijn opleiding naar Alkmaar, waar hij uitkwam in het cadettenelftal. Na een clubloos jaar 1901-1902 werd hij in de zomer van 1902 toch maar weer lid van Vitesse. In het seizoen speelde hij voor het eerste elftal van Vitesse en kwam tegelijkertijd uit voor het cadettenelftal. In 1903 ging Lutjens in verband met zijn studie over naar het Bredasche Velocitas, waar hij drie seizoenen speelde alvorens in 1906 de overstap te maken naar HVV. Ook in Den Haag was hij tot aan zijn vertrek naar Nederlands Indië in 1911 een vaste waarde in het eerste elftal. Op 30 april 1911 speelde hij op 26-jarige leeftijd zijn laatste competitiewedstrijd uit tegen Sparta. De wedstrijd eindigde in een 3-0 nederlaag.
Driemaal kwam Lutjens uit in de kampioenscompetitie, in 1904 met Velocitas en in 1907 en 1910 met HVV. De beide laatste keren werd dit bekroond met het landskampioenschap. In 1904 had Lutjens eveneens landskampioen kunnen worden als de laatste wedstrijd van de kampioenscompetitie thuis tegen HBS was gewonnen. In plaats daarvan werd het een 2-2 gelijkspel waardoor de Hagenaars kampioen werden. Van de acht gespeelde wedstrijden in deze drie kampioenscompetities miste Lutjens alleen de eerste, een uitwedstrijd tegen PW uit het vanaf Breda bezien toen nog zeer verre Enschede. Lutjens is een van de weinige voetballers die voor verschillende verenigingen is uitgekomen in de kampioenscompetitie.
Lutjens was één van de elf spelers die op 30 april 1905 in Antwerpen de allereerste interland van het Nederlands voetbalelftal speelde. In totaal zou Lutjens 14 interlands spelen, waarin hij vijf keer scoorde. In de eerste interland van Oranje staat hij linksbinnen. Hij staat naast zijn vriend Eddy de Neve. Na 90 minuten is de stand 1-1. Er volgt een verlenging en in de extra tijd scoort De Neve drie keer op aangeven van Lutjens. De officieren hebben een goede conditie en voeding genoten, zodat ze geen problemen hebben met de toegevoegde tijd. Ook de tweede en derde interland is Lutjens van de partij. In de tweede interland scoort hij zijn eerste doelpunt. Hij komt pas in de zevende interland, op 9 mei 1907, weer in de basis van het Nederlands elftal. Waarschijnlijk voldoet hij niet helemaal aan de verwachtingen van de Nederlands Elftal Commissie, want hij keert pas in de 15e interland terug in het elftal. Daarna volgen er 10 interlands op rij, waarin hij 4 keer scoort.
Zijn laatste interland speelt hij op 2 april 1911. In oktober 1911 stopt hij met voetballen. De ingenieur van de spoorwegen vertrekt naar Nederlands-Indië. Hier vindt hij het te warm voor voetbal, zodat hij gaat tennissen. In 1933 keert hij terug naar Nederland. Het militaire vliegveld Valkenburg werd mede door hem ontwikkeld. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg Lutjens een functie bij de Rijksgebouwendienst. Hij is overleden op 25 april 1974 in Den Haag, 89 jaar oud. Voor zijn officiële interlandloopbaan komt Guus Lutjens ook een keer uit voor het Bondselftal. In 1905 tegen London Caledonians. Deze wedstrijd wordt gezien als een opwarmertje voor de eerste officiële interland.

De interlands van Guus Litjens

hvv 1907Het kampioenselftal van HVV in 1907.
Bovenste rij
: D. Erdman, Ir. J.H.A.W. Graaf van Heerst tot Evertsberg, Mr. F.L. Kleyn, F.M. la Chapelle, Dr. E.H. la Chapelle, H.S, Isbrücker. Middelste rij: K. Heyting, Mr. M.A. van Oven, J. Schoemaker, Mr. J.W.E. Sol, Mr. J.C. Heyning, M. van Drooge, H.J. Zweifel. Onderste rij: Mr. J. Sillevis, Mr. H.A.J. Kessler, Jhr. Mr. C.W. Feith, Th. Roqué, G.W.A.W. Lutjens.

Bewaren

Dit item was geplaatst door Muis.

4 thoughts on “GUUS LUTJENS

  1. Pingback: JAN AKKERSDIJK | MUIZENEST

  2. Pingback: PEET STOL | MUIZENEST

  3. Pingback: IMAN DOZY | MUIZENEST

  4. Pingback: LOTHAR VAN GOGH | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: