HENRI MARTIN (1)

deel 1

Henri Martin 2Henri-Jean Guillaume Martin (Toulouse, 5 augustus 1860 – Cahors, 12 november 1943) was een Frans impressionistische schilder. Zijn vader was een kabinettenmaker en zijn moeder was van Italiaanse afkomst. Martin overtuigde zijn vader dat hij een kunstenaar wilde worden. Hij studeerde in Toulouse aan de Academie voor Schone Kunsten, dat geleid werd door de invloedrijke Jules Joseph Garipuy (1817-1893). Deze Garipuy was tevens directeur van het Toulouse Museum en was in de loop van zijn lange carrière de leermeester van belangrijke Franse kunstenaars zoals Jean-Paul Laurens, André Rixens, Edouard Debat-Ponsan, Jean Joseph Benjamin Constant en Henri Rachou.

Nadat hij aan de academie zijn opleiding in 1879 had voltooid, vertrok de 19-jarige Henri Martin naar Parijs, waar hij verder in de leer ging bij Jean-Paul Laurens. Diens werk vaak werd gekenmerkt door historische en religieuze thema’s, waarmee hij zijn sterke afkeer tegen de gevestigde kerkelijke macht en monarchie wilde uitdrukken. In zijn tijd werd Laurens zeer bewonderd om zijn kennis van onderwerpen en van kunstenaarstechnieken, in de loop der jaren is zijn status als kunstenaar echter sterk afgenomen, vooral omdat men later vond dat hij historische gebeurtenissen te somber en te melodramatisch weergaf.

Henri-Martin-xx-Summer

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: