HENRI MARTIN (2)

Deel 2

Henri Martin 1Aanvankelijk schilderde Martin net als zijn leermeester in een academische stijl, maar al snel werd hij beïnvloed door het neo-impressionisme en het symbolisme en paste dus zijn schilderstijl aan. In 1883 ontvangt hij aan zijn eerste medaille aan de Salon de Paris, wat sinds 1725 de officiële kunsttentoonstelling was van de Académie des Beaux-Arts en in de jaren 1748-1890 de grootste jaarlijkse of tweejaarlijkse kunstgebeurtenis in de Westerse wereld. Sinds 1881 werd de Salon de Paris georganiseerd door de Société des Artistes Français. In 1886 zou Martin voor het eerst zijn schilderijen in deze prestigieuze tentoonstelling laten zien. In 1884 kreeg Martin een beurs aangeboden voor een reis naar Italië, waar hij de werken van erkende schilders als Giotto en Masaccio mocht gaan bestuderen. In 1889 krijgt voor zijn werken op de Salon de Paris een gouden medaille, voor schilderijen die als pointillistisch konden worden omschreven. In 1900 kreeg hij bij de exhibitie ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling, die dat jaar in Parijs werd gehouden, een nieuwe onderscheiding. In de periode was Martin al dikke maatjes geworden met de beeldhouwer Auguste Rodin.

De neo-impressionistische schilderwerken van Martin werden gunstig ontvangen, maar niet gezien als baanbrekend; vaak werd zijn werk geassocieerd met dat van de symbolistische schilder Puvis de Chavannes. Na de eeuwwisseling besloot de introverte Martin het jachtige leven in Parijs e verlaten. Hij vond zijn ideale stek in de buurt van Cahors, waar hij de villa Marquayrol koopt en daarmee een fantastisch uitzicht heeft over het dorp Labastide-du-Vert. In deze omgeving schilderde hij zijn beste werken. Hij overleed hier in 1943.

the-bridge-in-labastide-du-vert-1905
flowering-garden-in-spring-1920
Henri-Martin-xx-Sous-la-Pergola

Dit item was geplaatst door Muis.

One thought on “HENRI MARTIN (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: