UITZICHT VANUIT HET RAAM IN LE GRAS – 1826

Joseph_Nicéphore_NiépceJoseph Nicéphore Niépce (Chalon-sur-Saône, 7 maart 1765 – Saint-Loup-de-Varennes (nabij Chalon-sur-Saône), 5 juli 1833) is algemeen bekend als de maker van de eerste permanente foto. Niépce wordt beschouwd als een van de uitvinders van de fotografie. Hij begon in 1793 te experimenteren met processen om optische foto’s te verkrijgen. Deze waren gericht op het ontwikkelen van een procedé om met behulp van een camera een etsplaat te kunnen maken. Bij zijn eerste pogingen lukte het al om foto’s te maken, maar deze verbleekten al heel snel. Bekend is dat hij in 1822 zijn eerste foto produceert dankzij een stof die hij ontdekt (Syrisch asfalt) die weliswaar oplosbaar is in terpentijn, maar na lange belichting niet meer oplosbaar is. Zo ontstond in 1826 een foto, genomen vanuit het venster van zijn werkkamer, met een belichtingstijd van acht uur. Lange tijd werd gedacht dat dit de oudste nog bestaande foto van Niépce is. In 2002 werd echter een nog oudere foto ontdekt. Voor deze foto uit 1825 had Niépce een 17e-eeuwse gravure gefotografeerd die een jonge stalknecht met een paard aan een leidsel toont.

Niépce noemde zijn proces heliografie, hetgeen zoveel betekende als “schrijven met de zon”. De door hem gebruikte belichtingstijd is tot de dag van vandaag nog een punt van discussie, en moet ergens tussen 8 en 20 uur hebben gelegen. Vanwege deze lange belichtingstijd werd het proces gebruikt voor het fotograferen van gebouwen en stilstaande onderwerpen en kon dit in de praktijk niet worden toegepast voor het fotograferen van personen. Tot zijn vindingen behoren het irisdiafragma en een methode om foto’s houdbaar te maken. Ook was hij de eerste die een camera van een balg voorzag om het scherpstellen te vergemakkelijken. Nadat de Parijse opticien Chevalier, die voor beiden lenzen deed slijpen, hem in 1826 in contact bracht met Louis Jacques Mandé Daguerre volgde in 1829 een samenwerkingsverband, waarbij onder andere het fotografisch proces nog aanmerkelijk werd verbeterd.

Uitzicht vanuit het raam in Le Gras is de naam van de eerste permanente foto van de natuur. Te zien is een stuk van het dak en het omliggende platteland van Niépces landgoed met de naam Le Gras. Niépce trok na het ontwikkelen van de heliografie en de eerste foto naar Engeland en toonde zijn werk aan de Britse plantkundige Francis Bauer. Die raadde Niépce aan om de foto en de door hem ontwikkelde fototechniek te beschrijven en te presenteren aan de Royal Society, maar de interesse van dit instituut werd niet gewekt. Niépce vertrok daarop weer naar Frankrijk en liet de gemaakte foto’s en zijn handgeschreven aantekeningen achter bij Bauer. Hij gaf deze foto’s het jaartal van de presentatie (1827) mee en borg ze op. In de tijd daarna kreeg de foto verschillende eigenaars. In 1952 dook de foto weer op, nadat die in 1905 voor het laatst in het openbaar tentoon was gesteld. De weduwe van Gibbon Pritchard vond de foto terug op het landgoed van haar man en contacteerde vervolgens de fotohistoricus Helmut Gernsheim. Die bevestigde datzelfde jaar dat het om de bewuste foto ging. Toen Harry Ransom de hele collectie van Gernsheim in 1963 overnam ten behoeve van de Universiteit van Texas, kwam ook deze foto in het bezit van dit instituut.

001 - eerste foto 1826 niepce

 

Advertentie
Dit item was geplaatst door Muis.

2 thoughts on “UITZICHT VANUIT HET RAAM IN LE GRAS – 1826

  1. Pingback: HIPPOLYTE BAYARD | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: