LE BOULEVARD DU TEMPLE – 1838

Louis_Daguerre_2Louis Jacques Mandé Daguerre (op 18 november 1787 geboren in Cormeilles, in de omgeving van Parijs) en overleden in Bry-sur-Marne op 10 juli 1851) wordt beschouwd als een van de uitvinders van de fotografie. Hij vond het diorama uit en in 1826 maakte hij samen met de Fransman Nicéphore Niépce de eerste succesvolle foto. Daarna nam hij de ontwikkeling van een methode om op snellere wijze foto’s te maken ter hand. In 1837 (na de dood van zijn vriend Niépce) vond Daguerre de daguerreotypie uit, een methode waarbij op grote schaal foto’s konden worden ontwikkeld. Het procedé waarbij een gepolijste, met kwikdampen geprepareerde plaat werd gebruikt leverde positieve en gespiegelde beelden, die niet gereproduceerd konden worden. De beelden waren wel zeer gedetailleerd. Louis Daguerre werd opgenomen in de exclusieve ridderorde “Pour le Mérite”. Hij is een van de 72 Fransen wier namen op de Eiffeltoren gegrift staan.

Daguerreotypie is een vroege fotografische methode, uitgevonden door Louis Daguerre in de eerste helft van de 19e eeuw. Bij daguerreotypie wordt een gepolijste, verzilverd koperen plaat gebruikt. Deze wordt lichtgevoelig gemaakt met jodiumdampen. Deze levert na blootstelling aan kwikdampen (ontwikkelen) positieve, spiegelende beelden. Het beeld wordt gefixeerd in een zoutoplossing, en dan afgespoeld met water. Deze beelden waren destijds gedetailleerder dan de eerdere procedures. Doordat er geen negatief wordt gebruikt, zoals bij het hedendaagse procedé, was het niet mogelijk om meerdere afdrukken te maken. Een daguerreotypie is daardoor uniek. Daguerre maakte rond 1837 de eerste goede scherpe foto. Vanwege de hoge ontwikkelingskosten moest Daguerre zijn kostbare patenten duur verkopen, en ook door de ingewikkelde apparatuur was fotografie aanvankelijk alleen mogelijk voor welgestelden. In de jaren zestig verdween de daguerreotypie van het toneel. Vanaf dat moment werd gebruikgemaakt van de calotypie, de voorganger van het fotograferen met een negatief. Pas in 1888, na vele tussenliggende verbeteringen in materiaal, werd met de uitvinding van de rolfilm door de firma Kodak fotografie voor iedereen bereikbaar.

De daguerreotypie uit 1838 van de Boulevard du Temple in het 3e arrondissement van Parijs is de eerste fotografische afbeelding van een mens. De afbeelding toont een drukke weg, maar omdat de belichtingstijd ruim 10 minuten bedroeg werd het verkeer niet vastgelegd. Alleen linksonder zijn een schoenpoetser en zijn klant zichtbaar, doordat ze lang genoeg stilstonden om te worden geregistreerd. Eind negentiende eeuw is van de afbeelding ook een fraaie ingekleurde foto gemaakt. Ter zijde: voor een waarlijk unieke pagina onder Google Afbeeldingen: hier.

002 - Daguerre Boulevard du Temple 1839002 - Daguerre Boulevard du Temple 1839 kleur

Advertentie
Dit item was geplaatst door Muis.

2 thoughts on “LE BOULEVARD DU TEMPLE – 1838

  1. Pingback: ZELFPORTRET VAN EEN VERDRONKENE – 1840 | MUIZENEST

  2. Pingback: HIPPOLYTE BAYARD | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: