JULES MARCEL-LENOIR (1)

Photographie de Marcel-Lenoir devant la fresque Le Christ au milieu des croyants et des incroyants à Bruniquel.Jules Marcel-Lenoir, werd op 11 mei 1872 als Jules Oury in Mountauban geboren in een familie van goud- en zilversmeden. Amper zeventien jaar oud vertrok Jules naar Parijs, waar hij de École des Arts Décoratifs volgde, een opleiding die in 1766 werd opgericht en nog steeds bestaat onder de naam École nationale supérieure des Arts Décoratifs (EnsAD). Ook Auguste Rodin volgde hier zijn eerste opleiding. Hier ontdekte Jules in het Musée de Cluny en het Musée du Louvre de Franse en Italiaanse kunstenaars uit de Middeleeuwen. De jonge kunstenaar kwam er onder invloed van het symbolisme, sloot vriendschap met de dichter Paul Fort en ontdekt er ook de werken van de Zwitserse schilder Arnold Böcklin, de Engelsman Edward Burne-Jones en zijn landgenoot Pierre Puvis de Chavannes.

Ook werd hij er lid van het geheime genootschap van de Rozenkruizers, dat volgens de legende in 1604 werd opgericht, zes maal twintig jaar na de dood van de fictieve stichter Christian Rosenkreuz in 1484. Deze Rosenkreuz zou gedurende zijn leven in het Midden-Oosten bij vele occulte meesters hebben gestudeerd en een genootschap hebben opgericht dat bij zijn leven uit niet meer dan acht leden bestond. Het genootschap zou in het bezit zijn van een enorme schat aan geheime kennis en had als doel het menselijk welvaren zeker te stellen door de opbouw van een door hen gestuurd regime in Europa, voordat de wereld uiteindelijk zou vergaan. Toen Rosenkreuz in 1484 overleed, stierf ook deze orde uit. In 1604 openden enkele volgelingen een geheime deur in de geheime graftombe van Rosenkreuz, vonden zijn volmaakt bewaarde lichaam en een boek met zijn leer. Ze besloten de genootschap opnieuw op te richten, maar leek al snel weer te zijn verdwenen. Wetenschappers als Descartes en Leibnitz verklaarden na onderzoek het genootschap als fictief te beschouwen. Vanaf begin 19e eeuw kwam er onder invloed van de vrijmetselarij een tweede opleving, die er in resulteerden dat in Europa meer dan honderd verschillende Rozenkruisersbewegingen werden opgericht, die later van grote invloed zouden zijn op de oprichting van de Theosofische Beweging van Madame Blavatsky en de theorieën van Rudolf Steiner. Die vele bewegingen ontwikkelden elk hun eigen filosofie, maar terugkerende elementen waren gnosticisme, esoterie en magie.

Foto: Marcel-Lenoir bij het fresco Le Christ au milieu des croyants et des incroyants, dat zich in Bruniquel bevindt.
Schilderij: Marcel Lenoir – Nature morte à la vache qui rit (1924-31), eigendom van La Maison de La vache qui rit, Lons-le-Saunier
Nature morte à la vache qui rit (1924-31) La Maison de La vache qui rit, Lons-le-Saunier

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: