PIERRE PAULUS (1)

Pierre PaulusPierre Paulus, Baron de Chatelet (Châtelet, 16 maart 1881 – Brussel, 17 augustus 1959) wordt in 1881 geboren als zoon van een ornamentbeeldhouwer in Châtelet, een arbeidersstadje in het industriebekken van Charleroi. De eerste lessen in de kunst krijgt hij van zijn vader. Later zet hij de opleiding voort aan de Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Zijn werk wordt dan al meermaals onderscheiden. Dankzij een studiebeurs kan hij vervolgens naar Italië om er de vele kunstschatten te bezichtigen. Ook reist hij door Spanje, raakt onder de indruk van het Franse Bretagne en maakt kennis met wat Engeland te bieden heeft. Geïnspireerd door wat hij in het buitenland aantreft, schildert hij veelsoortige landschappen.
Rond 1906 wordt de sombere en woeste schoonheid van zijn geboortestreek de belangrijkste inspiratiebron. Pierre Paulus staat daarom bekend als de schilder van het Zwarte Land (een gebied in België tussen Charleroi en Luik, met een hoge concentratie van zware industrie, machinebouw en mijnbouw, van industrie en van arbeiders). De krachtinspanningen van de gewone mens zijn het belangrijkste thema in zijn werk. Ook houdt hij van de onheilspellende of ontroerende schoonheid van het industriële landschap In een sober palet van overwegend grijs, bruin en zwart schildert Pierre Paulus sindsdien de fabrieken, hoogovens en mijnstorten die dit gebied rijk is. Ook de arbeiders zelf, zoals koolputters, metaalbewerkers en glasblazers, krijgen een hoofdrol in de anekdotische en soms heroïsche figuurvoorstellingen van deze Waalse schilder. Vooral geliefd zijn echter de schilderijen van onbevolkte industrieland-schappen en achterbuurten die hij gedurende zijn werkzame leven maakt. Hij tekende het ontwerp voor de Waalse vlag in 1913. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij frontschilder. Pierre Paulus overlijdt in Brussel in 1959. In de gemeente Sint-Gillis, waar Paulus lange tijd woonde, is een park naar hem vernoemd.

Pierre Paulus - La Sambre en hiver 1940 Pierre Paulus - Le pays industriel Pierre Paulus - L'hiver Pierre Paulus- Usines au bord de léau 1881

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: