MICHIEL NOORDEWIER

Noordewier.0877E HINK-STAP-SPRONG DOOR DE TIJD

Michiel Nassau (Michiel) Noordewier (Dordrecht, 23 januari 1868 – Hilversum, 14 januari 1942) was een Nederlands kunstschilder actief in het Gooi. Noordewier was een zoon van dr. Hendrik Jan Nassau Noordewier en Antje Helder en broer van onder meer Tine Noordewier (echtgenote van Anton Pannekoek). Hij promoveerde tot doctor in de klassieke letterkunde in 1891 en werd daarna actief als kunstschilder.

Noordewier trouwde op dinsdag 11 juli 1893 te Delft met de bekende domineesdochter en sopraan Aaltje Noordewier-Reddingius (Deurne, 1 september 1868 – Hilversum, 6 april 1949); dit echtpaar kreeg twee zonen. Noordewier woonde in Putten, Den Haag en Rijswijk. Vanaf 22 september 1898 woonde hij in Hilversum, waarbij vanaf 1929 in het huis Nieuw Deurne aan de Beethovenlaan 7 (nu nr 27), genoemd naar de geboorteplaats van zijn vrouw. Hij ligt begraven op de begraafplaats aan de Bosdrift aldaar. Hij was een zwager van de dichter Joannes Reddingius.

Zijn leraar was Adolf le Comte, die opleidingen volgde aan kunstnijverheidsscholen te Karlsruhe en Neurenberg en aan de Polytechnische School te Delft. Na zijn opleiding werkte hij een tijdlang als decorateur in Parijs (1872). Le Comte was een leerling van zijn vader dr. Le Comte en kreeg raadgevingen van Anton Mauve en Charles Polisch. Le Comte was leermeester van onder meer Bernardus Arps, Jaap Gidding, Abraham Frans Gips, Menso Kamerlingh Onnes, Leon Senf, Willem Bastiaan Tholen en Frits Weiland.

noordewier - De Rivier Isser bij LaddumHet schilderij staat overal aangekondigd als “The river  Isser near Laddum”. Het is een overduidelijke Nederlands landschap, maar een rivier en plaats met die naam is in Nederland niet te vinden. Het meest logische lijkt dat het om de IJssel bij Lathum (Gelderland) gaat.

Dit item was geplaatst door Muis.

3 thoughts on “MICHIEL NOORDEWIER

  1. helaas is het niet zijn grafsteen, maar die van zijn vrouw en zijn jonggestorven zoon Michiel. Die van hem en de andere zoon van het stel staat er naast en is helaas een stuk minder goed te lezen..

    Like

  2. Pingback: JOAN REDDINGIUS | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: