RAOUL DUFY (1)

dufy2Raoul Dufy was een Franse kunstschilder, illustrator en decoratieschilder, die op 3 juni 1877 in een kinderrijk gezin in Le Havre werd geboren. Op veertienjarige leeftijd moest hij de school verlaten om als boekhouder bij een koffie-importeur in Le Havre te gaan werken. In 1895 ging hij naast dit werk in de avonduren lessen volgen van de schilder Charles Lhuillier aan de École des Beaux-Arts in Le Havre. Deze Lhuillier was veertig jaar eerder een student geweest van de beroemde portretschilder Jean-Auguste-Dominique Ingres. Op deze school ontmoette Dufy de latere kunstschilders Raymond Lecourt en Emile-Othon Friesz. In deze periode schilderde Dufy hoofdzakelijk aquarellen. Eind van de 19e eeuw moet hij eerst een jaar in militaire dienst. Eenmaal terug in Le Havre en aan zijn studie in 1900 won Dufy een beurs voor de École des Beaux Arts in Parijs, waar zijn vriend Friesz hem een jaar eerder in voor was gegaan. Op deze opleiding maakte hij kennis met Georges Braque. In deze periode kwam hij onder de invloed van de fauvistische beweging, waarvan Henri Matisse de belangrijkste representant was. Deze stroming zal later van grote invloed zijn op het impressionisme. Landschapschilders als Claude Monet en Camille Pisarro uit deze impressionistische school gingen in die jaren zijn schilderstijl steeds meer beïnvloeden. Op 1901 heeft hij in Parijs zijn eerste tentoonstelling, in 1902 werden zijn werken opgenomen in de beroemde galerie van Berthe Weill. In 1903 kreeg zijn zelfvertrouwen een enorme opkikker toen de schilder Maurice Denis een van zijn schilderijen kocht. In deze periode schilderde Dufy veel in de buurt van zijn geboorteplaats en op het strand van Sainte-Adresse, op dat moment bij veel schilders een streek die erg in trek was.

Twee schilderijen die Dufy in 1903 en 1904 maakte aan de markt in Marseille
markt in marseile 1903
marche-aux-poissons-marseille-raoul-dufy-1904-05-musee-thyssen-bornemisza-madrid

Dit item was geplaatst door Muis.

2 thoughts on “RAOUL DUFY (1)

  1. Pingback: DE DRIE GRATIËN – 026 | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: