THREE MEN, DRINKING ALE 1844

Drie man aan een heerlijk glas Edinburgh Ale in 1844. Zo op het eerste gezicht alleen vanwege de oudheid van de foto al bijzonder. Dat is niet het geval. De biersoort Ale stamt uit Groot-Brittannië, maar de traditie is overgewaaid naar Nederland en België. Hier staat Ale bekend als ‘Amber’ met De Koninck als de bekendste producent van het amberkleurige vocht. Dit brouwsel uit Edinburgh is echter van een ander soort . Het goedje werd door een tijdgenoot omschreven als “a potent fluid, which almost glued the lips of the drinker together, and of which few, therefore, could dispatch more than a bottle.” Dat is dus spul voor de grote jongens, wat niet mag verbazen, want de drie drinkebroers zijn Schotten en Schotland staat niet bepaald bekend om zijn alcoholarme drankjes. De rechter man op de foto is David Octavius Hill (Perth 1802 – Edinburgh 1870), een Schotse kunstschilder, illustrator en fotograaf. Hij behoort tot de belangrijkste pioniers van de fotografie. De persoon in het midden is Dr. George Bell, een van de opstellers van de Poor Law (1845) waarin de hulpverlening aan armen in Schotland werd verbeterd en de auteur van Day and Night in the wynds of Edeinburgh. De linker man is James Ballantine (11 juni 1806 – 18 december 1877), zoon van een brouwer in Edinburgh en van beroep auteur en maker van glas-in-lood werken. Het zou me niet verbazen als hij ergens familie lid is van George Ballantine (1808-1891), de grondlegger van een van de bekendste Schotse whiskeys.

De foto is een zogenaamde ‘salt print’, wat in de periode 1839-1860 de dominante manier was om foto’s direct positief op papier af te drukken. De techniek werd door de Britse fotograaf William Henry Fox Talbot vervolmaakt. Hij noemde het ‘calotype printing’, waarbij gebruikt werd gemaakt van calotype negatieven om via het ‘salt print process’ de positieve afdrukken te maken. Degenen die meer willen weten over het proces of misschien wel zelf zo’n ‘salt print’ willen maken vanuit hun digitale foto, kijk hier.

006 - Salt-print van drie man die ale drinken 1844

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: