OBERNSTRASSE, BREMEN – 1843

De Obernstrasse in de Altstadt van Bremen was begin negentiende eeuwe de belangrijkste winkelstraat van de stad in Noord-Duitsland en is dat anno 2015 nog steeds. Bovenstaande afbeelding in 1843 is waarschijnlijk de oudste Daguerreotype van Duitsland, gemaakt door Peter Heinrich August Wolff (Delmenhorst, 1792 – Bremen, 1865). Wolff diende in het Freiwilligen Bremischen Jäger-Korps dat in 1813-1814 aan twee veldtochten tegen Napoleon deelnam. In 1923 vestigde hij zich als hologemaker in Obernstrasse 45 te Bremen. Wolff was een van de eerste Duitsers en zeker de eerste in Bremen die de nieuwe fotografietechnieken van Daquerre in de praktijk ging brengen. Via zijn vrouw, een dochter van de lithograaf Friedrich Adolph Dreyer, had Wollf hiermee kennis gemaakt. Blijkbaar niet hele4maal naar tevredenheid, want in 1845 stopt hij weer met fotografie en wijdt zich weer helemaal aan het repareren van horloges. Van Wolff zijn twee foto’s bekend van de Obvernstrasse, waarvan deze de bekendste is. Ze laat de straat zien richting Marktplatz met op de achtergrond de oude Bremer Börse en Bremer Dom.
Dezelfde Obernstrasse is op talrijke schilderijen en tekeningen afgebeeld en laat perfect zien hoe pittoresk het straatbeeld tot ver in de twintigste eeuw geweest moet zijn. Onderstaande tekening uit 1844 is daarvan een mooi voorbeeld. Opvallend is wel dat een jar later van de foto van Wolff het monumentje verdwenen is. Het kan ook zijn dat de schilder het gemakshalve maar heeft weggelaten. In de loop van de negentiende eeuw wordt de dom met zijn bescheiden toren verbouwd tot een indrukwekkend gebouw met twee torens. In de Tweede Wereldoorlog is de complete binnenstad van Bremen tegen de vlakte gegaan. De dom is nog in ere hersteld, de rest is op ‘moderne’ manier weer ingericht. Ik kan niet zeggen dat ik het een verbetering vindt.

007 - Obernstraße Bremen 1843

007 - Obernstraße Bremen 1844007 - Obernstraße Bremen 2014

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: