VECHTEN TEGEN DE BIERKAAI

Jan-van-der-Heyden-De-Bierkaai-470x297De Bierkaai was de kaai in Amsterdam waar de vaten bier aankwamen en de sjouwers werkten die de zware vaten laadden en losten. De Bierkade was een deel van de Oudezijds Voorburgwal, gelegen bij de Oude Kerk. De bewoners van dit deel van Amsterdam stonden bekend als onoverwinnelijke vechtersbazen. Daarvan is het spreekwoordelijke ‘vechten tegen de bierkaai’ afgeleid: je inzetten voor een hopeloze zaak.De uitdrukking ‘vechten tegen de bierkaai’ betekent dat je tegen beter weten in iets probeert te bereiken, nutteloos werk doet of  iets onmogelijks onderneemt . Deze uitdrukking bestaat al eeuwen in de Nederlandse taal en verwijst naar een kade in Amsterdam waar vroeger inderdaad gevochten werd. Tegenwoordig wordt de naam Bierkaai niet meer op een geografische manier gebruikt in Amsterdam, maar vroeger vormde het de benaming van een stuk van de huidige Oudezijds Voorburgwal in het Amsterdamse centrum, vlak bij de Oude Kerk.

Niet alleen de kade, maar ook de steegjes en straatjes in de buurt van de kade werden tot de Bierkaai gerekend. Aan de Bierkaai werd bier dat geïmporteerd werd aan de wal gebracht. De meeste mannen die bij de Bierkaai woonden waren betrokken bij deze zware arbeid. Ze sjouwden de hele dag met zware biervaten. De import van bier bestond al vanaf de middeleeuwen en veruit het merendeel van het gerstenat was afkomstig uit Duitsland. Omdat de arbeid zo zwaar was, waren de mannen die bij de Bierkaai werkten vaak erg sterk. De uitdrukking heeft hier mee te maken en gaat terug op een oud volksvermaak. Over dit volksvermaak wordt onder andere geschreven in het boek  De Volksvermaken uit 1871, geschreven door Jan Ter Gouw. In dit boek beschrijft Ter Gouw waar ‘het volk’ zich ter vermaak door de eeuwen heen zoal mee bezighield. Volgens Ter Gouw was een belangrijke vorm van vermaak onder de lagere klassen van de bevolking het ‘hoopvechten.’ Hierbij namen jongens en mannen uit de ene buurt het in gevechten op tegen jongens en mannen uit andere buurten, puur voor de lol. Ter Gouw stelt dat deze vorm van vermaak eeuwenlang populair was in zowel Nederlandse steden als op het platteland. Deze gevechten waren de autoriteiten een doorn in het oog, maar Ter Gouw stelt dat er pas in de Franse tijd  (1795-1813) een einde is gekomen aan dit vermaak. In Amsterdam noemt hij verschillende buurten die het tegen elkaar opnamen, zoals de Ridder- en Jonkerstraten, de Jodenhoek en ook de Bierkaai. Het geval was dat de mannen van de Bierkaai vrijwel onoverwinnelijk waren, ze waren duidelijk sterker dan jongens en mannen uit alle andere buurten in Amsterdam. Dit kwam door het zware werk dat ze moesten verrichten. Hierdoor was het voor mensen uit andere buurten in Amsterdam onbegonnen werk om het op te nemen tegen de mannen van de Bierkaai en daar komt dan ook de uitdrukking ‘vechten tegen de Bierkaai’ vandaan.

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: