CREE INDIAAN, 1903

De Cree-indianen zijn de grootste van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen in Canada. Er zijn momenteel nog ruim 200.000 Cree, verdeeld in 135 clans, die leven in het enorme gebied tussen de Rocky Mountains en de Atlantische Oceaan in Canada en de Verenigde Staten. Daarnaast zijn er zo’n 300.000 Métis in Canada, dat zijn mestiezen met een gedeeltelijke Cree-afkomst. De Cree-taal is de meest gesproken indiaanse taal in Canada, met zo’n 50.000 sprekers. De Métis-taal Michif is een mengtaal van Frans en Cree. Een andere Métis-mengtaal, Bungee (een mengeling van Cree en Schots-Gaelisch), is nu uitgestorven. De naam Cree is een exoniem afgeleid van de benaming Cristinaux, die Franse ontdekkingsreizigers in de 17e eeuw aan het volk gaven. De term werd later verkort tot Cri of Cree en gebruikt voor alle Cree in Noord-Amerika. Voor de komst van de Europeanen draaide de Cree-cultuur voornamelijk om de jacht op bizons in de Canadese wouden en op de Amerikaanse prairie. Ze waren bondgenoten van het Nakoda-volk (Assiniboine). Met de komst van de pelshandelaren ontstond een nauwe samenwerking met de Hudson’s Bay Company en North West Company. De relatie tussen de Cree en de Europese jagers verslechterde echter toen de bizons, de primaire voedselbron van de Cree, door de intensieve jacht bijna verdwenen waren. Dit leidde in korte tijd tot enorme hongersnood en maakte de Cree afhankelijk van voedselhulp. Cree-opperhoofd Big Bear streed, zonder succes, voor grotere autonomie voor de Cree en andere inheemse bevolkingsgroepen. In 1885 kwam het tot een gewapende opstand van een groep Cree, Métis en Nakoda (Assiniboine) in Saskatchewan, die neergeslagen werd door de Canadese overheid.

Onderstaande foto toont één van de Cree-indianen die rond de eeuwwisseling in de Canadese reservaten woonden. De foto is in 1903 genomen door de Canadese fotograaf G. E. Fleming (1880-1981). die in Maple Creek, Saskatchewan een fotostudio had. Hij was vermaard om zijn mooie portretfoto’s en landschappen. Werk van hem is te bewonderen in het British Museum.

009 - Cree-Indian-1903
Advertentie
Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: