DE GESCALPEERDE ROBERT MCGEE – 1890

Robert McGee werd in 1864 als jongeman gescalpeerd door de sioux Chief Little Turtle. Robert wilde zich in het westen bij het leger voegen, maar werd vanwege zijn leeftijd afgewezen. Hij vond vervolgens een baantje als koerier. Hij moest per trein voedselvoorraden naar Fort Union in New Mexico brengen. Vanwege de grote gevaren die aan de reis waren verbonden, kreeg de trein een escorte van het Amerikaanse leger. Toen ze in de buurt van het fort kwamen werd het treinpersoneel echter roekeloos en besloot ongeveer een mijl buiten het legerkamp te bivakkeren. Om vijf uur ’s morgens werd hun kamp door ongeveer 150 Sioux-indianen onder leiding van Little Turtle aangevallen. Robert McGee was de enige overlevende van de slachtpartij. Twee uur na de aanval werd hij door het leger gevonden en in veiligheid gebracht.

De foto werd genomen in 1890 door de fotograaf Ebenezer Elijah Henry, in de wandelgangen bekend onder de naam E.E. Henry. Werk van hem is te zien in het Oshawa Community Museum.Tussen 1862 en 1900 kende het Canadese plaatsje Oshawa maar liefst 20 verschillende fotostudio’s, waarvan vier eigendom waren van leden van het gezin van predikant Thomas Henry en zijn vrouw Elizabeth Davis. Ebenezer (geboren op 18 september 1828 en overleden in 1917) was een van de jongste in het kinderrijke gezin. In 1850 begint hij een fotostudio, zeven jaar later opent hij een tweede winkel in Port Hope. Hij maakte reclame voor zichzelf als “fotografisch artiest”. Hij maakte talrijke reizen om zijn fotografische kennis te vergroten en vestigde zich uiteindelijk in 1864 in Leavenworth, Kansas. Daar vestigde hij zijn reputatie als fotograaf van het Wilde Westen, onder meer door de roemruchte Buffalo Bill te vereeuwigen. Veel van zijn werk hangt in het Amon Cartor Museum in Fort Worth, Texas.
Daar maakte hij ook deze foto van de onfortuinlijke McGee, die als kind werd gescalpeerd en de rest van zijn leven daarvan de littekens droeg. Daar staat tegenover dat hij het scalperen overleefde, wat maar weinig andere slachtoffers konden vertellen.

010 - Robert Gee scalped by sieox chief little tutle 1864

Dit item was geplaatst door Muis.

One thought on “DE GESCALPEERDE ROBERT MCGEE – 1890

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: