ARNOLD ALETRINO – SCHEMERING

De korte schets Schemering werd in 1889 opgenomen in de bundel “Uit den dood. En andere schetsen”, waar het deel uitmaakte van een vijftal “Gasthuisschetsen”. Daarvoor was de schets, die door Aletrino in oktober 1888 was geschreven, nooit eerder ergens gepubliceerd. De bundel bevat een verzameling schetsen die handelen over de thema’s dood en lijden. De publicatie kreeg in 1889 (ten onrechte, natuurlijk) te weinig bijval en pas in 1984 verscheen een tweede druk.

Een diepe, schemerende zolder, een vroegere noodzaal, bruin duisterend onder de hoog-verdwijnende dakspanten. In ‘t taaie winterlicht, weemoedig kruipend door bestofte ruitjes, lange rijen bruin geschilderde kribben, dicht gevuld met diepe schaduwen. Ver, aan ‘t eind, een trillende, stuivende donkerte, grijs warrelend naar de diepe hoeken en daarin, hoog tegen het dak, een klein, rond venstertje, wit door den hemel, scherp afgesneden in het zwart erom heen. Een suizende stilte, traag hangend onder het zwarte dak, grauw, kleurloos en onbewegelijk.
En terwijl ik stond te kijken, kreeg ik een visioen hoe somber ‘t moest zijn dáár te sterven, eenzaam, onverschillig, alleen in de bedrijvigheid van de ziekenzaal, schimmig door het weemoedige licht, afziepelend van een grauwen winterhemel. Trager en trager kroop het licht voort. En onmerkbaar smolt alles weg, in een groote, zwarte duisternis.

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: