JAN AKKERSDIJK

Jan Akkersdijk (Ngrantjak, Nederlands-Indië, 8 januari 1887 – 31 maart 1953) was een aanvaller van Cadetten Voetbalvereniging Velocitas uit Breda, een club die in 1895 door de cadetten van de KMA werd opgericht. Hun grootste succes behaalde ze door in het seizoen 1899-1900 de Holdertbeker te winnen, de voorloper van de huidige KNVB-beker. De finale  werd op 1 april 1900 op het Schuttersveld gespeeld en Velocitas versloeg Ajax Leiden met 3-1. In de competitie werd Velocitas opgenomen in de eerste klasse afdeling I en eindigde dat seizoen op de tweede plaats achter HVV Den Haag. In het seizoen 1903-1904 eindigde de club op de derde plaats in de competitie. Velocitas leverde in de eerste jaren van het Nederlands Elftal nogal wat internationals en dat waren stuk voor stuk jongens met een militaire achtergrond. Zo hebben Ben Stom, Guus Lutgens, Jan Akkersdijk, Eddy de Neve, Guus van Hecking Colenbrander en Fred van der Poel voor het nationale team gespeeld. Na ongeveer 1908 was de vooraanstaande rol van Velocitas overigens al weer uitgespeeld. Na dat jaar leverde de club geen internationals meer, namen de successen steeds meer af en uiteindelijk werd de club in 1932 opgeheven. Voetbal was toen al lang niet meer de elitaire sport die het in de hoogtijdagen rond de eeuwwisseling was. Jan Akkersdijk was die laatste international namens de Bredase club. In 26 april en 10 mei 1908 speelde Akkersdijk twee wedstrijden voor het Nederlands Elftal tegen België (3-1) en Frankrijk (4-1), beide wedstrijden werden op het veld van Sparta in Rotterdam afgewerkt. In zijn laatste interland scoorde hij eenmaal. Naar aanleiding van zijn wedstrijd tegen de Belgen werd hij door het Rotterdamsch Nieuwsblad ‘het zilveren dingetje’ genoemd, een enorme aanwinst voor de ploeg. Hij was in de ploeg gekomen voor de Spartaan Cas Ruffelse. Na deze twee succesvolle wedstrijden kwam Akkersdijk niet meer terug in de nationale ploeg. Jan Akkersdijk werd later hoofd van de Militaire Inlichtingendienst in Nederlands-Indië. Hij zal op latere leeftijd vast nog contact hebben gehad met zijn oude voetbalvrienden om herinneringen op te halen, maar ook om her en der wat ‘te regelen’. Het is nu eenmaal de band, die bindt.

De interlands van Jan Akkersdijk

Foto’s hieronder:
1 – De elftallen van Nederland en België bij de interland op 26 april 1908. Jan Akkersdijk zit bij de Nederlandse ploeg op de voorste rij in het midden.

2 – Velocitas Breda in 1908. Jan Akkersdijk staat 5e van rechts, naast hem staat Ben Stom (vierde van rechts)
3 – Wedstrijdbeeld van Velocitas – HFC, die door de Bredanaars met 3-1 zou worden gewonnen.

Nederland-België van 26 april 1908. Bij de Nederlanders zit op de voorste rij geheel in het midden Jan Akkersdijk Velocitas dat De Zwaluwen met 3-2 versloeg Velocitas HFC 3-1

 

 

 

 

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: