TOBA BATAK KRIJGERS (1870)

De Toba Batak is verreweg de grootste van de Batak-volkeren die op Noord-Sumatra (Indonsesië) leven. Ten opzichte van de aanverwante Batak-groeperingen zijn ze zo talrijk dat meestal alleen over Batak wordt gesproken. Waarschijnlijk zijn de Batak-volken zo’n drie- tot vierduizend jaar geleden vanuit de Filipijnen en Borneo naar de hoogvlakten van Noord-Sumatra getrokken. De naam Batak is volgens bronnen een beledigende bijnaam die de moslims in de kustgebieden aan hen gaven. Het schijnt een wijdverbreide scheldnaam geweest te zijn voor heidense hooglandvolkeren van Zuidoost-Azië. In de Filipijnen draagt een niet verwant bergvolk dezelfde naam en een ander hooglandvolk in Maleisië heet Batek. In Indonesië staan de Batak bekend om hun uitstekende zangkwaliteiten en het maken van babi panggang. De Toba Batak en het merendeel van de andere Batak-volken zijn christelijk, ze eten dus niet halal en een varkensmaaltijd is toegestaan onder de Batak.
Met de komst van de Nederlanders werden de vele Sumatraanse prinsdommen geleidelijk onder Nederlands gezag ondergebracht.Vooral bij de islamitische volkeren in de archipel stuitte dat op flink verzet. Atjeh, de meest noordelijke provincie van Sumatra en dus de ‘buurman’ van de Batak-volken, was de belangrijkste bron van verzet, gezien de lange en dure Atjeh-oorlog (1870-1905). Pas aan het begin van de twintigste eeuw werd Atjeh aan het Nederlandse gezag onderworpen, maar nog tot 1914 werden er militaire campagnes uitgevoerd en ook daarna bleef het onrustig in Atjeh. En de Batak? De eerste gedachte is dat deze gevreesde krijgers samen met hun Sumatraanse landgenoten tegen de Nederlanders ten strijde zijn getrokken. Gezien de religieuze verschillen en de beledigende naam die ze van de Atjehers hadden gekregen zou het me ook niet verbazen dat ze als bondgenoot van de christelijke Nederlanders optraden.

12 - Batak-warriors-1870

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: