EMPIRE STATE BUILDING – 1930

Het Empire State Building is met 381 meter de op een na hoogste wolkenkrabber in New York en staat vierde op de lijst van hoogste gebouwen van de Verenigde Staten. De naam van het gebouw, dat op de kruising van West 34th Street en Fifth Avenue staat, komt van de bijnaam van de staat New York: The Empire State. Het gebouw was van 1931 tot de bouw van de Twin Towers van het World Trade Center in 1971 het hoogste ter wereld.
Het gebied waar nu het Empire State Building staat, werd in 1799 aan John Thompson verkocht voor $2.600. Hij bouwde een boerderij op het stuk grond, dat nu zou grenzen aan Sixth Avenue in het westen, Madison Avenue in het oosten, 33rd street in het zuiden en 36th street in het noorden. In 1897 opende het Waldorf-Astoria Hotel zijn deuren op de plek van het Empire State Building. In 1928 werd het hotel verkocht aan de Bethlehem Engineering Corporation voor een geschat bedrag van $20.000.000. Het bedrijf wilde het Waldorf-Astoria Office Building op het perceel bouwen, een kantoorgebouw, dat door Shreve, Lamb and Harmon ontworpen zou moeten worden. Bethlehem Engineering was echter niet in staat het gebouw af te betalen en de deal ging niet door. Zodoende kocht John Raskob met een groep andere investeerders het perceel.
De bouw van het Empire State Building maakte deel uit van de competitie in New York, om het hoogste gebouw ter wereld te bouwen. Deze competitie liep oorspronkelijk tussen 40 Wall Street en het Chrysler Building. Maar op 29 augustus 1929, nog voor de voltooiing van beide gebouwen, kondigde Alfredus Smith de plannen voor het Empire State Building aan, dat 320 meter hoog moest worden en meer dan 186.000 vierkante meter aan kantoorruimte zou bevatten, verdeeld over 85 verdiepingen. Om het gebouw te kunnen financieren vormde de groep, bestaande uit John Jakob Raskob, Coleman du Pont, Pierre S. du Pont, Louis G. Kaufman en Ellis P. Earle, de coöperatie Empire State Inc. met Alfredus Emmanuel Smith als directeur. Het gebouw werd echter sceptisch ontvangen door de critici. Het project was namelijk geheel gebaseerd op speculatie en de locatie trok weinig interesse van commerciële ontwikkelaars. Het lag niet in een van de bestaande kantoorgebieden en was ongunstig gelegen ten opzichte van de metrolijnen en spoorwegen.
Voordat men met de bouw van het Empire State Building kon beginnen, moest eerst het Waldorf-Astoria Hotel worden afgebroken. De sloop begon op dinsdag 1 oktober 1929, slechts vier weken voor de beurskrach van 1929. Op 22 januari 1930 begon men met de uitgraving van het gebied waar het gebouw zou komen te staan, zodat op 17 maart de constructie van het gebouw zelf kon beginnen. Tijdens de Grote Depressie werden veel bouwprojecten stilgelegd. De bouw van het Empire State Building kon echter doorgaan en doordat de depressie hoge werkloosheid veroorzaakte, waren er voor de bouw veel gemotiveerde werkers te vinden. Tijdens de bouw rees het stalen geraamte met een snelheid van 4,5 verdiepingen per week. Het metselwerk voor het gebouw, dat in juni 1930 was begonnen, werd op 13 november van datzelfde jaar voltooid. Na 1 jaar en 45 dagen, werd de bouw afgerond. Op 1 mei 1931 opende toenmalig president Herbert Hoover het gebouw vanuit zijn kantoor in Washington D.C., door op een knop te drukken waardoor de lichten van het Empire State Building aan gingen. Het gebrek aan huurders na de opening zorgde er voor, dat het gebouw de eerste jaren ook wel het “Empty State Building” werd genoemd.

Vanaf het begin heeft de bouw van het gebouw fotografen geïnspireerd tot het maken van geweldige plaatjes, waarop vooral de onverschrokkenheid van de bouwvakkers benadrukt werd. Sceptici hebben echter vaak beweerd dat de foto’s in ernstige mate gemanipuleerd zouden zijn, een insteek die op mij zeer geloofwaardig overkomt. Het beeld van de elf bouwvakkers die lekker laconiek op een hoogte van een paar honderd meter hun lunch verorberen, het is simpelweg te mooi om waar te wezen. Maar het blijft een geweldige foto, net als de tweede afbeelding (die aanzienlijk waarheidsgetrouwer lijkt te zijn).

29 Sep 1932, Manhattan, New York City, New York State, USA --- Construction workers eat their lunches atop a steel beam 800 feet above ground, at the building site of the RCA Building in Rockefeller Center. --- Image by © Bettmann/CORBIS
13 - Working-on-the-Empire-State-Building-1930

Advertentie
Dit item was geplaatst door Muis.

One thought on “EMPIRE STATE BUILDING – 1930

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: