TAMARA DE LEMPICKA (4)

tamara de lempicka portret 4In de dertiger jaren ging De Lempicka onverdroten verder met haar uitputtende levensstijl. De crisis had namelijk geen enkel effect op haar positie. In de vroege dertiger jaren kreeg ze de prestigieuze opdrachten koning Alfonso XIII van Spanje en de Griekse koningin Elisabeth te portretteren. Haar werk werd ook in steeds meer musea opgenomen. In 1933 reisde ze naar Chicago, waar ze samenwerkte met Georgia O’Keefe, Santiago Martines Delgado en Willem de Kooning.
In 1928 had Raoul Baron Kuffner de Diószegh (1886-1961), al zeer lang haar beschermheer, haar de opdracht gegeven een schilderij van zijn minnares te maken. Tamara maakte het portret en nam binnen de kortste keren de plaats van die minnares in. In 1933 trouwde ze met de puissant rijke Hongaarse industrieel, wiens vrouw een jaar eerder was overleden. Kuffner haalde haar uit het bohemienachtige leven en zorgde er voor dat ze haar voormalige leven in de hogere kringen weer kon innemen. Zij op haar beurt wist Kuffner er van te overtuigen dat hij er verstandig aan deed veel van zijn bezittingen in Oost-Europa van de hand te doen en zijn geld naar Zwitserland over te brengen. In haar werk deden zich ook steeds meer veranderingen voor. De gebruikelijke aristocraten en vrouwennaakten bleven, maar zo af en toe doken ook gewone mensen op, vooral vluchtelingen, en zelfs af en toe een katholieke heilige. In de loop van de dertiger jaren viel De Lempicka echter ten prooi aan ernstige depressies en stagneerde haar artistieke productie.
In 1939 ging het echtpaar voor een ‘uitgebreide vakantie’ naar de verenigde Staten, waar ze zich vestigde in Beverly Hills (Californië), waar de voormalige residentie van filmtycoon King Vidor werd betrokken. Als ‘the baroness with the brush’ werd ze de lievelingsschilder van de Hollywood sterren. Tamara mat zich een Greta Garbo-achtige manier van optreden aan, frequenteerden de filmstudio’s in Hollywood om de sterren aan het werk te zien en had op haar beurt deze filmsterren weer in haar studio. Net als veel andere vluchtelingen deed ze in de oorlogsjaren liefdadigheidswerk. In 1941 slaagde ze erin haar dochter Kizette via Lissabon uit het door de nazi’s bezette Parijs te laten overkomen.

11 - 1937 - The-refugees

Dit item was geplaatst door Muis.

One thought on “TAMARA DE LEMPICKA (4)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: