ODALISKEN – 004

Franz Eisenhut (25 januari 1857-2 juni 1903) was een prominente schilder in Oostenrijk-Hongarije (in de dubbelmonarchie stond hij ook bekend onder de naam Ferencz Eisenhut), die vooral een grote reputatie had als realistisch en oriëntalistisch schilder. Onder zijn vermaarde schilderijen horen De dood van Gül Baba, De Slag bij Zenta, De Slavenhandel en Het Hanengevecht, allemaal thema’s die gelieerd zijn aan het Midden-Oosten. Eisenhut werd uit Duitse ouders geboren in Nova Palanka, dat heden in Servië ligt. Zijn vader had gehoopt dat Franz Eisenhut koopman zou worden, maar de Hongaarse schilder Telepy Károly ontdekte zijn talent en zorgde ervoor dat de elite in Palanka geld inzamelde om de kunstopleiding van Eisenhut jr. te financieren. Van 1875 tot 1877 studeerde hij in Boedapest aan de Koninklijke Hongaarse Tekenschool, daarna trok hij naar München om aan de Koninklijke Academie in 1883 zijn studie af te ronden. Vervolgens maakte hij zijn eerste reis naar de Oriënt, een reis die ervoor zorgde dat het Midden-Oosten zijn belangrijkste inspiratiebron zou worden. In de loop der jaren bleef hij rondreizen door het Midden-Oosten maken. In 1897 vestigt hij zich weer in zijn geboortestad Palanka. Op slechts 46-jarige leeftijd overleed hij in 1903 onverwachts in München. Zijn enige zoon Franz Georg zal later in Palanka het beroemde bedrijf Merkur starten.

004 - Ferenc Eisenhut - Reclining Odalisque 1892

Dit item was geplaatst door Fabian's Corner.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: