VINCENT VAN GOGH (1887)

Op 19 en 20 juni vindt bij veilinghuis The Romantic Agony, gevestigd in Brussel en Parijs, een veiling plaats van zeldzame daguerretypes, calotypes, autochromes en documentaire fotografie. Een ervan betreft een foto waarop volgens de veilingmeester niemand minder dan Vincent van Gogh te zien is. Een mysterieuze prent, want tot voor kort was het bestaan van de foto totaal onbekend. De foto zou onlangs in Frankrijk zijn opgedoken, maar het is onbekend wie de bezitter van de zeldzame plaat is die een afmeting van 8,8 bij 11,9 centimeter heeft. Ook is onbekend wie de bewuste foto heeft gemaakt, die volgens het veilinghuis genomen is in 1887. De Nederlandse schilder zou in het midden te zien zijn, zittend. Links van Van Gogh zitten volgens het veilinghuis Arnold Koning en Emile Bernard, rechts van hem zijn André Antoine, Félix Jobbé-Duval en Paul Gauguin te bewonderen. Als op de foto inderdaad een pijprokende Vincent van Gogh te zien is, dan is dat bijzonder. Van de kunstenaar zijn namelijk maar een handjevol foto’s bekend.
Ron Dirven van het Vincent van Gogh Huis in Zundert vraagt zich af of op de foto inderdaad Vincent van Gogh te zien is. Tegenover BN De Stem zei hij: “Er is niet één foto van hem als volwassene. Het zou een unicum zijn als zo’n foto wordt gevonden. Het Van Gogh Museum in Amsterdam is de expert. Als zij de foto erkennen, kun je er vanuit gaan dat ie echt is. Maar dat is kennelijk niet het geval, anders hadden ze dat er echt wel bij gezet.”

Onbekende-foto-pijprokende-Vincent-van-Gogh-gevonden-e1430397451340

Er was nog ander vermakelijk nieuws over Vincent van Gogh, al weer in relatie met fotografie. Er bestaan al amper zwart-wit foto van de schilder en het bestaan van een kleurenfoto zou al helemaal een godswonder zijn. Maar als er ooit een van de kunstenaar was gemaakt, dan had die er waarschijnlijk ongeveer zo uit gezien. Dat beweert althans de architect en fotograaf Tadao Cern uit Litouwen. Hij bewerkte een van de beroemdste zelfportretten van Vincent van Gogh tot dit moderne, levensechte portret. De Litouwer kwam op het idee om het portret van Gogh te bewerken door een bebaarde roodharige vriend. Eerder beweerde Cern dat hij met die vriend de fotostudio in was gedoken en daar een foto had gemaakt die heel erg leek op het beroemde portret. Hij kreeg hierop verschillende mails van mensen die verwonderd waren over het feit dat er kennelijk iemand bestond die als twee druppels water op de kunstenaar leek. De Litouwer kreeg zelfs berichten van mensen die dachten dat het daadwerkelijk een foto van Van Gogh was. Later gaf Cern eerlijk toe dat het om een fotobewerking ging. Hij heeft ook een video gemaakt waarin hij laat zien hoe het portret stap voor stap verandert in een ‘foto’. Mooi gedaan.
.

 

Dit item was geplaatst door Fabian's Corner.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: