ALBERT CELS

In het openingsartikel over de Section Artistique schreef ik: “Zowel Franstaligen als Vlamingen waren frontschilders. In totaal zijn er 26 geweest. Een aantal frontschilders werkte na de oorlog verder en kreeg enige bekendheid. Het grootste deel verdween echter in de vergetelheid”. Als er op één van die 26 man de omschrijving van toepassing is het wel Albert Cels. Als voorlopige tussenbalans althans, want ik heb nog niet alle personen nagegaan. In elk geval, op het godganse internet is over hem zo goed als niets te vinden. De enige informatie is dat hij in 1883 in Brussel is geboren, maar niemand weet een exacte geboortedatum te noemen. Stelselmatig ontbreekt elke informatie over plaats en datum van overlijden. Drie niet bijster mooie potloodtekeningen, dat is alles wat van het kunstenaarsbestaan van Albert Cels is overgebleven.
Plus een klein berichtje over Uccle Centre d’Art, een nog steeds bestaande kunstkring, die in 1922 in Ukkel bij Brussel werd opgericht en waarvan Albert Cels de eerste voorzitter was. Illustratief is dat in het bericht op Wikipedia over het Belgisch kunstenaarscollectief bij alle andere genoemde kunstenaars een verwijzing is aangebracht naar een apart Wikipedia-lemna, met echter één uitzondering: Albert Cels. Hij is echt in de grote vergetelheid verdwenen. Hij moet in 1917 in de loopgraven bij Ieper tekeningen en schilderijen hebben gemaakt, maar bewijzen zijn er helaas niet meer van te vinden. Slechts zijn kortstondig voorzitterschap van Uccle Centre d’Art is bewijs dat hij echt bestaan heeft: “Uccle Centre d’Art werd gesticht op 15 april 1922 door een groep beeldende kunstenaars uit Ukkel onder wie André Cluysenaer, Léandre Grandmoulin, Maurice Guilbert, Léon Londot, Emile Lecomte, Jules Postel, Henri Quittelier en Joseph Witterwulghe. De eerste voorzitter was Albert Cels. De vereniging groeide uit de groep kunstenaars die al in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog tentoonstelden in de herberg “Vieux Cornet” (hoek De Frélaan en Krabbegat). Hoofddoel van “Uccle Centre d’Art” was het tentoonstellen van werk van leden en retrospectieves rond Ukkelse kunstenaars te organiseren. In 1925 gaf de kring een boek uit : “Uccle au temps jadis” en in 1942 een album met etsen “Vieux sites d’Uccle”. Aan dat etsenalbum werkten mee : Jos Albert, Michel Bernier, Jean-Marie Bertrand, Maurice Brocas, Suzanne Cocq, Maurice Mareels, Paul-Auguste Masui, Henri Mortiaux, Kurt Peiser, Henri Quittelier, Charles Viane en Alfred Van Neste. De druk werd toevertrouwd aan de gespecialiseerde firma Van Campenhout. De kring beijverde zich ook om in de gemeente straatnamen toe te kennen aan kunstenaars (Louis Thévenet, Emile Lecomte, Adolphe Wansart). De kunstkring bestaat anno 2012 nog steeds.”

Hieronder de drie enige kunstwerken die op internet van Albert Cels te vinden zijn. Links een kleuren potloodtekening van Adolphe Crespin, rechtsboven een tekening van een jong meisje en rechtsonder weer een tekening van een onbekende meneer met de toevoeging dat de tekening aan Albert Cels wordt toegeschreven. Vreemde gewaarwording eigenlijk. U heeft in de blog zo ongeveer de biografie en het verzameld oeuvre van Albert Cels.

Albert Cels - Crayon portrait d'Adolphe Crespin cels_albert-meisjesportretAlbert Cels - selfportret

Bewaren

Dit item was geplaatst door Muis.

One thought on “ALBERT CELS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: