KEITH’S BICYCLE CIRCUS (1901)

Sinds de uitvinding van de fiets zijn er drie soort activiteiten mee ondernomen: (1) Men ging fietsen. Logisch, want daar was het ding nu eenmaal voor uitgevonden; (2) Men ging hardfietsen. Ook niet onlogisch, want de mens verbindt aan alles nu eenmaal graag een competitie-element. In het begin was de aanschaf van een fiets voorbehouden aan de betere klasse. Op het moment dat die overstapte naar het nieuwe speeltje (een gemotoriseerde boerenkar, die men automobiel noemde), kwam de bicyclet binnen handbereik van de arbeidende klasse. Daarna duurde het niet lang meer voordat de eerste wedstrijden werden georganiseerd, de ene nog monsterachtig-zwaarder dan de andere; (3) Men ging raar fietsen. Dat is minder logisch, maar toch minder onlogisch dan het lijkt. De mensheid doet namelijk niet alleen aan wedstrijden, maar wil ook graag ontspanning, zoekt entertainment en leeft op verbazing en bewondering. Dus waren er binnen de kortste keren allerlei circusacts waarin acrobaten en waaghalzen met de fiets aan de slag gingen.
Een van die circusachtige acts betreft Keith’s Bicycle Circus, een gezelschap waarover verder op het internet niks maar dan ook echt niks te vinden is (hoe is het mogelijk!), behalve dan dan men rond de vorige eeuwwisseling in een theater in New York voor het geachte publiek de stunts uitvoerde. Op het eerste gezicht ziet het er nog niet eens zo gevaarlijk uit, want ik veronderstel dat je daar al snel anders over denkt als je onderuit gaat en met je gezicht over de mooie latjes naar beneden schuift. Dat in de wetenschap dat er nog drie collega’s op de baan zijn, die op enkele meters afstand van je met grote snelheid volgen. De kans is dus groot dat die je niet meer kunnen ontwijken en dat die aardige collega’s bovenop je duiken.
17 - Keith's Bicycle Circus 1 17 - Keith's Bicycle Circus 2 17 - Keith's Bicycle Circus 4

17 - CaliforniaSurprise. Ben je op zoek naar een paar kruimeltjes informatie naar die mysterieuze Keith en zijn fietsclubje, stuit je ineens op een foto van een paar jaar geleden in Californië. Een paar jongens hebben in de open lucht een exacte kopie van Keith’s baan ter beschikking. Het ziet er heel vreedzaam en onschuldig uit, hoewel het bijschrift bij de foto wel waarschuwt dat nieuwsgierige kijkers er voor moeten oppassen hun neus niet al te ver tegen de baan te drukken. Dat is een mooie omkering. Niet langer lopen de fietsers het gevaar, maar ligt dat bij de toeschouwers.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: