HENRI MANGUIN (2)

Portret manguin 2In 1900 heeft Henri Manguin zijn eerste expositie in Gallerie Berthe Weil. In 1902 doet hij mee aan de tentoonstelling in de Salon des Indépendants, waar hij nog vele malen zal terugkeren. In 1905 doet hij met vijf schilderijen namens de fauvisten mee aan de Salon d’Automne. Later dat jaar exposeert hij ook in andere galerieën, zoals Druet, Vollard en Bernheim. In 1904 heeft Manguin Saint-Tropez ontdekt, waar hij enthousiast is over de hoeveelheid licht, de vegetatie en de schoonheid van het landschap. Hij huurt hier in 1905 Villa Demiére. Vanaf die periode zijn veel van zijn schilderijen enorme mediterrane landschappen , die tot de hoogtepunten uit zijn werk kunnen worden gerekend.
In de daarop volgende jaren exposeert hij veel in het buitenland, onder meer in Rusland, in de Verenigde Staten en de Biënnale in Venetië. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vestigt hij zich in Zwitserland. Samen met Albert Marquet reisde hij veelvuldig door Zuid-Europa. Zo vestigt hij zich onder meer in Bordeaux, Saint-Paul de Vence, Sanary en Avignon, om steeds weer terug te keren naar afwisselend Parijs en Saint-Tropez. In 1949 vertrekt de dan inmiddels 75-jarige Manguin uit de Franse hoofdstad om zich weer te vestigen in Saint-Tropez, waar hij echter kort daarna overlijdt. Vanwege zijn kleurrijke en vrolijke taferelen wordt Manguin herinnert als de “schilder van het geluk”.

  03 - Henri manguin - Above the Oustaleiew over Grimand, 192004 - Henr Manguin - Vue sur la Ponche SaintTropez

Bewaren

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: