TLA-O-QUI-AHT (1916)

Wie aan de geschiedenis van de verenigde Staten denkt, moet wel haast eerst denken aan cowboys en indianen. Van die indianen weten we eigenlijk maar verdomd weinig. Ja, met wat geluk weet iemand een aantal verschillende stammen te noemen, maar als je vraagt waar ergens de oorspronkelijke bewoners in dat enorme land gesitueerd moeten worden, blijft het meestal angstig stil. Als men zou vragen wat de verschillen tussen de verschillende stammen zijn, weet al bijna helemaal niemand daar iets zinnigs over te zeggen. En laat ik daar maar heel eerlijk over zijn, ik hoor ook tot die grote groep onwetenden. Als geschiedenisman heb ik nota bene een aantal boeken over hun ongelijke strijd tegen de blanke invallers en veroveraars gelezen, maar ik heb er blijkbaar maar weinig verdieping over de diversiteit van indianenstammen bij opgedaan. Denk eens aan alle westerns die ook u ongetwijfeld heeft gezien. Ooit iets bemerkt dat de ene stam ook maar iets anders was dat willekeurige welke andere stam? Of in de film nu Apachen, Cree, Crows, Black Feet of welke stam ook werden opgevoerd, ze zagen er allemaal eerder uit, gedroegen zich allemaal hetzelfde en zeiden allemaal ‘Uh”. Als ze al wat zeiden. In de meeste boeken is het niet veel beter. De naam wordt genoemd, maar over wat deze stam nu onderscheidt van de buren wordt je niks wijzer.
Ik kwam een mooie foto tegen van een jong indiaans meisje. “Tla-o-qui-aht girl from 1916 by Edward Curtis’ vermeld het bijschrift. Mooi denk ik, even wat opzoeken van deze stam. Noppes. Terwijl het niet ontbreekt aan overzichten van indianenstammen in de verenigde Staten en Canada. Een lijst van een Nederlandse kenner is al behoorlijk indrukwekkend, maar de lijst van Noord-Amerikaanse indianenstammen op Wikipedia is indrukwekkend. Ik ben maar niet begonnen met het tellen van het aantal stammen dat ooit in dit deel van het continent heeft rondgelopen. De Tla-o-qui-aht ben ik er niet tegen gekomen, wat me echt verbaasd. Een Engelstalige site weet echter te vertellen dat de stam gevestigd was en is op Vancouver Island in Britisch Columbia, Canada, dat ze heden ten dage noch 618 zielen groot is, allemaal leven in het reservaat Pacific Rim National  en dat visvangst en tourisme hun belangrijkste economische activiteit is. Het lijkt me een armzalig bestaan. Het doet je afvragen hoe het met dit vrolijke meisje is afgelopen, een eeuw geleden.

22 - tla-o-qui-aht girl in 1916 by edward curtis

Bewaren

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: