PIERRE LABRIC (1923)

Pierre Labric besloot in 1923 om verder onbekende redenen op zijn fietsje vanaf de eerste verdieping van de Eiffeltoren af te dalen. Dat deed hij natuurlijk onaangekondigd op een doordeweekse dag toen de toren gewoon voor het publiek geopend was. Menigeen moet zich rotgeschrokken zijn toen ze op hun tocht naar boven of beneden ineens die vreemde snuiter op zijn fiets op zich af zagen komen. Of de grapjas beneden door de gendarmerie werd opgewacht vertelt het verhaal verder niet.
Die Labric wordt niet geheel ten onrechte een rare snuiter genoemd. Hij was woonachtig in Montmartre, een dorp dat al in 1860 door Parijs was opgeslokt maar dat altijd zijn gevoel van onafhankelijkheid heeft gekoesterd. In 1920 wordt in het zogenaamde stadhuis van de Vrije Commune Montmartre, gelegen aan de Place du Tertre, de eerste vrije verkiezingen gehouden. Die vrije commune was kort daarvoor door Jules Depaquit uitgeroepen, waarmee men de piepkleine republiek als afgescheiden van de Franse staat beschouwde. Er kon gekozen worden voor een kubistisch partij waarop Pablo Picasso en Max Jacob stonden of voor een dadaïstische partij met daarop de namen van Tzara, Breton en Picabia. De verkiezing van 11 april 1920 werd gewonnen door de Antigratteciellistes (de Anti-Wolkenkrabber Partij). Jules Depaquit werd gekozen tot eerste burgemeester van de Vrije Commune Montmartre. Blijkbaar was het meer dan alleen maar een grap, want de vrije commune hield lang stand. Tot op de dag van vandaag zelfs. Niet dat de overheid zich er erg veel van aantrekt, maar de commune ging en gaat onverdroten verder. Vanaf 1934 was Piere Labric, onze onverschrokken fietser, er de burgemeester. Hij introduceerde het Fête des Vendanges (een oogstfeest) en in 1952 stichtte hij het Tourist Information Centre voor de historische oude stad Montmartre. Momenteel is de dichter en schrijver Jac-André Yatt de burgemeester van het bolwerk, met zijn hoofdkwartier aan de Rue du Mont Cenis. De Vrije Commune organiseert nog steeds jaarlijks allerlei festiviteiten in het hart van het oude dorp.

23 - Cycling-down-the-Eiffel-Tower-1932a
23 - Cycling-down-the-Eiffel-Tower-1932b 23 - Cycling-down-the-Eiffel-Tower-1932c

Bewaren

Bewaren

Advertentie
Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: