ANASTASIA (1912)

24 - Grand_Duchess_Anastasia_Nikolaevna_self_photographic_portrait2In een eerder log heb ik het al gehad over het allereerste selfie dat ooit is gemaakt, van Robert Hinnieser Cornelius in 1839. Dat werd toen om een dubbele reden als opzienbarend gezien. Op de eerste plaats was fotografie een totaal nieuw fenomeen; voor velen een mysterie dat het mogelijk was om op die manier een afbeelding van een mens te maken. Op de tweede plaats echter omdat het onbehoorlijk werd gevonden om jezelf op deze manier in het centrum van de belangstelling te plaatsen. Het mysterie van de fotografie, plus die bescheidenheid zijn geheel verdwenen. Een Facebookpagina vol selfies van tieners is tegenwoordig niets bijzonders.  Toch waren er ook honderd jaar geleden al tieners die een fotografisch zelfportret maakte. De eerste tiener die dit deed was niemand minder dan de op dat moment 13-jarige Russische prinses Anastasia, die daarvoor de destijds populaire Kodak Brown camera gebruikte. Het tienermeisje stuurde de foto naar een vriend met het bijschrift ‘Ik nam deze foto van mijzelf terwijl ik in de spiegel keek. Het was heel lastig omdat mijn handen trilden’.
Met Anastasia Nikolajevna Romanova (Peterhof, 5 juni 1901 — Jekaterinenburg, 17 juli 1918) liep het niet goed af. Ze was grootvorstin van Rusland, de vierde en jongste dochter van tsaar Nicolaas II van Rusland en tsarina Alexandra Fjodorovna. Anastasia stierf op 17-jarige leeftijd in Jekaterinenburg door het executiecommando van de bolsjewieken. Ze werd vermoord samen met haar ouders, haar zussen Olga, Tatjana en Maria, haar broer Aleksej en enkele kamerhulpen van de familie. Haar oom Michaël werd vlak voor hen vermoord om de reactie van Nicolaas’ neef, koning George V, te peilen. Deze reageerde echter niet en dit leidde tot het uitroeien van de Romanovs. Haar dood is een van de beroemdste mysteries uit de geschiedenis. De overblijfselen van Anastasia zijn in tegenstelling tot haar familieleden namelijk nooit teruggevonden. Had de tsarendochter de executie overleefd? Verschillende vrouwen claimden in de twintigste eeuw dat zij de verdwenen prinses waren, waaronder ene Anna Anderson uit de VS. Hoewel DNA onderzoek later uitwees dat zij de tsarendochter niet kon zijn, is het mysterie nooit helemaal opgehelderd.

24 - Grand_Duchess_Anastasia_Nikolaevna_self_photographic_portrait1

Bewaren

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: