AUGUST ALLEBÉ

August_Allebé_door_HM_Krabbé24e HINK-STAP-SPRONG DOOR DE TIJD

August Allebé (Amsterdam, 19 april 1838 – aldaar, 10 januari 1927) was een Nederlands schilder en lithograaf. Hij studeerde aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Vanaf de oprichting in 1880 was hij daar hoogleraar en van 1890 tot 1906 directeur. Zijn oeuvre omvat portretten, stillevens en landschappen. Net als veel andere schilders in die tijd werkte hij een tijd op het platteland, in zijn geval in Dongen, in de zestiger jaren van de negentiende eeuw. Zijn vroege werken waren romantisch, maar later ging hij over op een meer realistische stijl. Zijn werk is kwalitatief goed, maar weinig bekend. Zijn naam is bekender door zijn functies aan de Rijksacademie. Als docent had hij een belangrijke invloed op de schilders van de zogenaamde Amsterdamse School. Tot zijn leerlingen worden onder meer Jan Voerman, Antoon Derkinderen, Hendrik Haverman, Jan Veth, Jan Sluijters, Jan Toorop, Richard Roland Holst, Jan Tiele en Lizzy Ansingh gerekend. Ook Mondriaan heeft aan de Rijksacademie gestudeerd toen Allebé daar directeur was. Daarnaast waren er kunstenaars die na hun afstuderen les bij hem namen, zoals Suze Robertson en George Breitner. Ook illustratoren studeerden bij Allebé, onder wie Johan Braakensiek, Cornelis Jetses en Tjeerd Bottema. Hij onderhield een uitgebreide correspondentie met zijn ex-leerlingen en had veel contacten in de kunstwereld, bijvoorbeeld met de Amsterdamse Joffers.
August Allebé is in 1927 begraven op Zorgvlied. In Amsterdam Slotervaart is het August Allebéplein naar hem vernoemd. Veel van de straten daaromheen dragen de namen van zijn leerlingen.

marie allebé-herckenrathMuseumbezoek_August_AllebéAugust_Allebé_-_'Nadagen'
dode straathond 1879

Bewaren

Advertentie
Dit item was geplaatst door Muis.

3 thoughts on “AUGUST ALLEBÉ

  1. Pingback: DE JOFFERS | Muizenest

  2. Pingback: LIZZY ANSINGH | Muizenest

  3. Pingback: BRAMINE HUBRECHT | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: