LIZZY ANSINGH

Lizzy_Ansingh_(1950)26e HINK-STAP-SPRONG DOOR DE TIJD

Maria Elisabeth Georgina (Lizzy) Ansingh (Utrecht, 13 maart 1875 — Amsterdam, 14 december 1959) was een Nederlandse kunstschilderes. Ze behoorde tot de schildersgroep de Amsterdamse Joffers. Ansingh was een dochter van de apotheker Edzard Willem Ansingh en Clara Theresia Schwartze. Ze was de kleindochter van kunstschilder Johann Georg Schwartze en het nichtje van schilderes Thérèse Schwartze, van wie ze haar eerste tekenlessen kreeg. Ze woonde zestien jaar in huis bij deze tante, die haar aanmoedigde en in contact bracht met vele toenmalige schilders, onder andere Franse impressionisten en de Nederlandse kunstenaars George Hendrik Breitner, Piet Mondriaan en Simon Maris. In de periode 1894-1897 bezocht ze de Amsterdamse Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Hier kreeg ze les van de professoren August Allebé, Nicolaas van der Waay en Carel Dake. Aan de academie ontstond een vriendenkring van kunstenaressen die later de naam de Amsterdamse Joffers kreeg, bestaande uit de schilderessen Lizzy Ansingh, Marie van Regteren Altena, Coba Ritsema, Ans van den Berg, Jacoba Surie, Nelly Bodenheim, Betsy Westendorp-Osieck en Jo Bauer-Stumpff. Het belang van de Amsterdamse Joffers was dat ze dienden als rolmodel voor andere kunstenaressen in Nederland, vooral vanaf de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Ansingh was lid van de Amsterdamse kunstkringen Arti et Amicitiae en Sint Lucas. Naast het schilderen van portretten verkreeg Ansingh bekendheid door het schilderen van poppen, ook hierin weer aangemoedigd door haar tante Thérèse Schwartze. Ze schilderde scenes uit haar achttiende-eeuwse kabinetpoppenhuis, dat ze in 1910 op een veiling had gekocht. Bovendien schreef ze twee kinderboekjes met gedichten:`n Vruchtenmandje, verschenen in 1927 en Tante Tor is jarig. Dit boekje uit 1950 werd geïllustreerd door Nelly Bodenheim. Daarnaast ontwierp zij boekbanden. Museum Arnhem kocht het kabinetpoppenhuis na de dood van Lizzy Ansingh en sinds 1963 stond het tentoongesteld in het in 2012 opgeheven Historisch Museum. Daarna werd het gerestaureerd en tentoongesteld in Erfgoedcentrum Rozet. Op 17 december 2014 keerden ook de schoongemaakte en gerestaureerde poppen terug in het kabinet. De restauratie is gesponsord door de Vrienden van Museum Arnhem.

Zes werken van Lizzy Ansingh, met rechtsboven een zelfportret en geheel onder haar monumentale ‘De zeven hoofdzonden’, uit 1914.

img_84selportrait lizzy ansingh
H0046-L04431642tumblr_lkev1xIC5e1qdwo7go1_5002127_ansingh_398De zeven hoofdzonden 1914

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit item was geplaatst door Muis.

2 thoughts on “LIZZY ANSINGH

  1. Pingback: THERESE SCHWARTZE | Muizenest

  2. Pingback: THERESE SCHWARTZE | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: