VAUDEVILLE (1926)

Vaudeville is een populair muziektheater met liederen, dat ontstond op basis van het Franse improvisatietoneel. Het is een theatervorm die lijkt op wat we in Nederland en België verstaan onder variété en het kan daarom worden beschouwd als de voorloper van het hedendaagse cabaret en stand-upcomedy. Vaudeville werd eind 19e eeuw in New York geïntroduceerd. Het publiek bestond voornamelijk uit het toenmalige proletariaat. Om het een enigszins nette connotatie te geven, werd de term vaudeville gebruikt. De verschillende, vaak komische, acts werden na elkaar gespeeld en als één show gebracht. Op vaudeville werd vanwege het “ordinaire” karakter altijd een beetje neergekeken, en tegenwoordig is het als theatervorm bijna geheel verdwenen. Het Britse en Amerikaanse vaudeville-circuit heeft befaamde komieken als Charlie Chaplin, Laurel and Hardy, Buster Keaton, Mae West, de Marx Brothers, The Three Stooges, W.C. Fields en George Burns voortgebracht.
De herkomst van het woord vaudeville is onbekend. Als mogelijkheden worden geopperd dat het een verbastering is van het Franse voix de ville, wat “stem van de stad” betekent of een verbastering van vaudevire. In de 15e eeuw ontstond in de Normandische stad Vire een traditie van satirische drinkliederen waarvan vooral de liederen van de dichter Olivier Basselin in heel Frankrijk populair werden. Ze stonden bekend als chansons de Vau de Vire (“liederen uit de Vire-vallei”), of kortweg vaudevire, wat uitgroeide tot een algemene benaming voor het satirische lied.
Op de foto ut 1926 een Amerikaanse vuurspuwer, die op straat voor een gedistingeerd gezelschap zijn kunsten vertoond.

30 - Vaudeville-performer-1926

Bewaren

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: