DE VLUCHTELING

Naar schatting 98% van de Nederlanders heeft buitenlandse voorouders. Sporen van migranten zijn overal te vinden. In archieven, musea en bij iedereen thuis. Die 98% is een zeer grove schatting, mede op basis van wat we weten van immigratiecijfers gedurende vijf eeuwen. Als wordt uitgegaan van een gemiddelde van vier generaties per honderd jaar, kunnen we dus in vijf eeuwen gemiddeld twintig generaties teruggaan. De gemiddelde Nederlander van vandaag heeft in vijf eeuwen vele duizenden voorouders. Naast de komst van vluchtelingen was Nederland eeuwenlang een aantrekkelijk gebied voor grote aantallen arbeidsmigranten uit met name omringende landen. De kans dat iemand geen migrant in de stamboom heeft zitten is dan ook verwaarloosbaar. Kijk eens op de website Vijf eeuwen migratie om dit alles in een historisch perspectief te zien.

Het lijkt er op dat het goed zou zijn als iedereen zich eens een beetje bewust werd van de vele buitenlandse roots die we hebben. Wellicht zou men dan, zeker met de mooie kerstsfeer in gedachten, eens stil kunnen staan bij de vele vluchtelingen die mondiaal op drift zijn, zoals ooit (een deel van) de eigen voorouders dat waren. Al eeuwenlang eigenlijk. Zeventig jaar geleden waren het de miljoenen ontheemden die na het einde van de Tweede Wereldoorlog op drift waren en op zoek moesten naar een nieuw thuis, veertig jaar geleden waren het mensen uit onder meer Sri Lanka en Chili die in Europa een veilig onderkomen zochten voor de oorlogen en dictaturen in eigen huis, vanaf 1800 tot in de zestiger jaren (maar nog steeds druppelt het na) zwierven Europeanen uit naar Noord- en Zuid-Amerika, naar Australië en Zuid-Afrika om een beter leven voor zichzelf op te bouwen. Momenteel zijn het vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en soortgelijke oorlogsgebieden die het oorlogsgeweld en de economische misère ontvluchten. Ze verdienen allemaal hetzelfde welkom dat de Nederlandse (economische) vluchtelingen ooit ergens in deze wereld kregen. Ik ken twee mooie liederen om die gedachten goed onder woorden te brengen. Zowel Herman van Veen als Thomas Vermandere zingen over De Vluchteling.


.

 

 

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: