DR. CHARLES ERNEST HENRI BOISSEVAIN

BoissevainCEH186828e HINK-STAP-SPRONG DOOR DE TIJD

Dr. Charles Ernest Henri Boissevain (1868-1940), lid van de familie Boissevain, was een Amsterdamse ammoniakfabrikant, om preciezer te zijn, de eigenaar-directeur van NV Ammoniakfabriek Van der Elst & Matthes, dat gevestigd was in het gehucht Driemond, iets ten oosten van Amsterdam tussen de Gaasterplas en Weesp. Hij was daarnaast onder meer bestuurslid bij het Concertgebouw (1897, 1903-1904 en 1915-1931) , gemeenteraadslid te Amsterdam (1905-1907 en 1909-1919), lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland (1910-1918), lid van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst (1910-1917), lid van de Internationale Kamer van Koophandel der Nederlanden in Parijs en directeur van het Algemeen Handelsblad. Zijn vrouw Maria Barbera Pijnappel (1870-1950) was voorzitster van de Nederlandsche Bond voor Vrouwenkiesrecht, lid van Provinciale Staten voor de Vrijheidsbond en algemeen voorzitter van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen. Het echtpaar kreeg tien kinderen, onder wie zes dochters, die beschermd werden opgevoed onder de hoede van een kindermeisje. Therese Schwartze maakte van die zes dochters een magnifiek portret. Het olieverfschilderij is rechthoekig en 146 x 130,5 cm groot. Het was eind 1916 in het openbaar te zien bij de tentoonstelling van leden van de kunstenaarsvereniging Sint Lucas in het Stedelijk Museum Amsterdam. In 1919, na het overlijden van Thérèse Schwartze, werd het schilderij opnieuw in het Stedelijk getoond, bij een overzichtstentoonstelling met 163 van haar werken. Het schilderij was familiebezit tot het in 1990 door Teau Huisken-Boissevain aan het Amsterdam Museum werd geschonken.
BoissevainCEHenMaria Barbera BoissevainPijnappel 1970-1950
Dr. Charles Ernest Henri Boussevain en zijn echtgenote Maria Barbera Boussevain-Pijnappel.

Boissevain is de naam van een Nederlandse familie waarvan de stamboom is opgenomen in het genealogisch naslagwerk Nederland’s Patriciaat. De Boissevains zijn hugenoten, oorspronkelijk afkomstig uit de Dordogne in Frankrijk. Lucas Bouyssavy (1660-1705) geldt als de stamvader van de hedendaagse Boissevains. Lucas verkocht op tweeëntwintig juli 1685 zijn helft van het voorvaderlijk erfgoed te Couze aan zijn broer Jean. Op vier december 1687 maakt hij te Bergerac zijn testament op. Vanwege de geloofsvervolgingen door de katholieken ten opzichte van de protestanten wijkt hij eerst uit naar Bordeaux en daarna naar Amsterdam. Daar vestigt hij zich omstreeks 1691 onder de naam Boissevain. Alle dragers van deze naam, waar ook ter wereld, stammen van deze Lucas af.
Bij de Boissevains valt de grote omvang van de familie op en de enorme verscheidenheid in activiteiten op economisch, sociaal, wetenschappelijk, bestuurlijk en kunstzinnig vlak, die de familie kleur geeft. In de loop van de generaties spreidt de familie zich verder uit over de rest van Nederland en Europa. Adolphe Boissevain (1843-1921) bouwde een grote reputatie in de Verenigde Staten op als financier van bedrijven. Bekend is een aantal spoorwegen, onder andere de transcanadese Canadian Pacific Railways. Aan deze spoorlijn ligt in Manitoba het naar hem genoemde stadje Boissevain. Daniël Boissevain (1856-1929) draagt bij aan de verspreiding van de familie over het Noord-Amerikaanse continent, terwijl bijvoorbeeld Willem Frederik Lamoraal Boissevain (1852-1919) zorgt voor een krachtige aanwezigheid van de familie in Nederlands-Indië.
Het wapen van de Boissevains is een zilveren schild met drie piramidevormige groene buksbomen, naast elkaar in de grond geplant. De oudst bekende zegelafdrukken zijn uit het tweede kwart van de negentiende eeuw en tonen een gedeeld wapen. Aan de ene zijde is het wapen van de familie Retemeyer te zien met een zilveren anker waarboven twee gouden sterren en aan de andere kant het wapen van de Boissevains. De wapenspreuk luidt in het Frans: Ni regret du passé, ni peur de l’avenir (Geen spijt van het verleden, geen angst voor de toekomst).

Bewaren

Dit item was geplaatst door Muis.

2 thoughts on “DR. CHARLES ERNEST HENRI BOISSEVAIN

  1. Pingback: NEDERLANDSCHE BOND VOOR VROUWENKIESRECHT | MUIZENEST

  2. Pingback: Charles Ernest Henri Boissevain: Amsterdamse ammoniakfabrikant | Jan Willem Boissevain

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: