WILLEM ANTONIE VAN DEVENTER

opnamedatum: 2003-07-24Willem Antonie van Deventer (Den Haag, 30 juni 1824 – Den Haag, 27 mei 1893) was een Nederlands kunstschilder, tekenaar, aquarellist, etser en lithograaf. Van Deventer kreeg zijn eerste schilderlessen van zijn oom Hendrik van de Sande Bakhuyzen, net als zijn broer Jan Frederik van Deventer, die landschapschilder was. Daarna bezocht hij van 1843 tot 1846 de Haagse Akademie van beeldende kunsten, waar de marineschilders Sam Verveer en Anthonie Waldorp les gaven. Ook volgde hij een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 1844 maakte hij op uitnodiging van de Koninklijke Marine een reis van vijf maanden in de Middellandse Zee. In 1852 maakte hij ook een reis naar Normandië, waarbij hij onder meer de steden Le Havre en Trouville bezocht.
Van Deventer werkte niet alleen in olieverf. Vooral zijn aquarellen zijn erg sterk. Hierin was hij zijn tijd vooruit. Van Deventer had verschillende bekende schilders als vrienden, waaronder Jacob Maris, Willem Roelofs en Jan Weissenbruch. In 1847 richtte hij samen met onder meer hen de Pulchri Studio op.
Zijn specialiteiten waren landschappen, riviergezichten, strandgezichten, havengezichten, scheepsafbeeldingen en stadsgezichten. Opgeleid in de romantische traditie, werd hij een realistisch kunstschilder met een helder palet en vrije toets. Hij werkte enkele jaren in Amsterdam, maar vertrok in 1862 weer naar Den Haag. In het Rijksmuseum in Amsterdam, het Kröller-Müller Museum in Otterlo en Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam is werk van hem aanwezig.
Wegens een verminderd gezichtsvermogen kon hij in zijn laatste levensjaren niet meer schilderen. Willem Antonie van Deventer overleed in 1893 in Den Haag.

Zeegezicht aan de kust  Shipping of the coast

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: