DOVENSCHOOL IN MERZIFON (1900)

In 1840 stichtte de The American Board of Commissioners for Foreign Missions iets buiten het toenmalige Constantinopel (Istanboel) het Bebek Seminary.In 1862 werd de school verplaatst naar Merzifon (Mersovan) en herdoopt in het Anatolia College of Mersovan. In 1886 werd het college omgevormd naar een theologisch seminarium, met hoofdzakelijk Griekse en Armeense studenten. Al snel kende de school een grote populariteit en al kort daarna, in 1893, werd een aparte meisjesschool gesticht. In de moderne school, geheel gebouwd conform de dan gangbare bouwstijl van de scholen aan de Amerikaanse oostkust, zaten rond 1900 al enkele honderden leerlingen. Naast de beide hogescholen voor jongens en meisjes, waren er ook een kindergarten, een school voor doven, een weeshuis voor meer dan 2000 wezen en een van de grootste ziekenhuizen in Klein-Azië.
Op de foto uit 1900 geeft mevrouw Derkaloustian spraakles aan haar dove leerlingen. In de spiegel konden de kinderen aan de hand van hun mond zien of hun uitspraak van woorden als correct mocht worden beschouwd.
Al vanaf eind 19e eeuw kwam de school steeds meer in de vuurlinie te liggen. Enerzijds door Armeense activisten en anderzijds door Osmaanse troepen die jacht maakten op deze activisten.Twee keer kreeg het scholencomplex zware schade te verduren, maar twee keer werd de schade ook weer door de Osmaanse regering vergoed en werd alles herbouwd. Gedurende de Eerste Wereldoorlog pleegde de Osmanen een genocide op hun Armeense bevolking. In 1916 werden meer dan 11.000 Armeense inwoners van Merzifon (de stad telde een jaar eerder ongeveer 30.000 inwoners) weggevoerd. Velen werden vermoord, hun bezittingen werden geconfisqueerd en verkocht aan Turkse nieuwkomers.  Na afloop van de Eerste Wereldoorlog viel het Osmaanse Rijk uiteen. De nieuwe Turkse staat verjoeg ook haar Griekse bewoners. Het scholencomplex had met het vertrek van de Armeense bevolking al een grote aderlating moeten ondergaan; met het vertrek van de Grieken hield het bestaansrecht abrupt op. Met hulp van de Griekse premier Eleftherios Venizelos werd het Anatolia College in 1924 heropend in Thessaloniki.

school-of-the-deaf-1900-anatolia-collge-merzifon-mevr-derkaloustian

Bewaren

Bewaren

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: