HENRI DUPONT 2

henri-dupontHenri Louis Edouard Dupont (Antwerpen, 4 januari 1890 – Vrouwenpolder, 11 april 1961) was een Belgisch kunstschilder. Dupont is geboren in het centrum van de stad Antwerpen en bracht hier ook zijn jeugd door. Ook verbleef hij een korte periode in Boechout. Hier raakte hij bevriend met de striptekenaar George Van Raemdonck. Vanaf 1909 studeerde Dupont aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Hier kreeg hij onder andere les van Albrecht De Vriendt. In 1913 schreef Dupont zich in voor de Prijs van Rome. Hij voltooide zijn studie met grote onderscheiding.
Nadat in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak sloot Dupont zich vrijwillig aan bij het Belgische leger. Hij vocht onder andere aan het IJzerfront. Verder werkte hij als frontschilder. Hij maakte portretten van het frontleven, sommigen in een realistische stijl, sommigen ietwat gekarikaturiseerd. In totaal verbleef hij drie jaar aan het front, hiervoor heeft hij verschillende onderscheidingen ontvangen. Nog tijdens de oorlog hielp hij met het organiseren van de tentoonstelling Kunst op den Yzer. Hier leerde hij James Thiriar kennen, een vriendschap die zijn hele leven zou duren. In 1918 was Dupont een van de deelnemers aan een tentoonstelling in De Panne die georganiseerd was door De Standaard.
Na de oorlog legde Dupont zich toe op oriëntalistische werken. Vanaf 1935 woonde hij in Wilrijk en vanaf 1956 in Vrouwenpolder in Nederland.
.

dupont9 dupont8 dupont7dupont11 dupont10

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: