J.A. DE LAET – DRINKLIED

de-laet-jan-alf-0Jan Jacob Alfried de Laet (Antwerpen, 13 december 1815 – 22 april 1891) was een Vlaams dichter, prozaschrijver, Belgisch volksvertegenwoordiger en een belangrijk figuur uit de Vlaamse Beweging. Met Theodoor Van Ryswyck en zijn vriend Hendrik Conscience, behoorde de Laet tot de eerste Vlaamse romantische school. Zoals andere schrijvers van zijn generatie publiceerde hij aanvankelijk in het Frans. De Laet was actief als journalist en in de politiek. In 1863 was hij de eerste Vlaamsgezinde volksvertegenwoordiger in de Belgische Kamer die de grondwettelijke eed in het Nederlands aflegde.
Jan de Laet was de enige zoon van een landmeter. die als ambtenaar werkte bij het Bestuur van de Waterstaat. Hij volgde de lessen aan het Atheneum, studeerde geneeskunde in Leuven (1839) en werkte korte tijd als geneesheer in Ranst en Antwerpen. Hij huwde in 1840 met Johanna Gons, de zuster van de Antwerpse kunstschilder Frans Gons. Daarna ging hij in de journalistiek. In 1844 begon hij met Domien Sleeckx en Van de Velde het eerste Vlaamse dagblad in Brussel, Vlaemsch België. Nadat dit blad enkele jaren later ophield te bestaan, was hij als redacteur werkzaam onder meer bij het Journal d’Anvers en Emancipation. In 1863 tot zijn overlijden in 1891 was hij lid van de Belgische Kamer en vanaf de oprichting op 8 juli 1886 tot aan zijn dood werkend lid van de Koninklijke Vlaamsche Academie voor Taal- en Letterkunde, waarvan hij in 1889 bestuurder was. Vanaf het jaar 1889-90 trad hij vanwege zijn slechte gezondheid af als bestuurder. Hij ligt begraven op de Sint Fredegandus begraafplaats in Deurne. Het grafmonument uit 1908 is vermoedelijk van de beeldhouwer Albert Baggen.

jandelaet
DRINKLIED

Makkers, schenkt de kelken vol,
Vol tot aan den rand!
Heden wil ik vroolik zijn!
Heden sisse en schuim’ de wijn!
‘k Heb de smart vermand!

Makkers schenkt de kelken vol,
Vol tot aan den boord!
Heden klinken lied en lach!
Van mijn lief sinds jaar en dag
Heb ik niets gehoord!

jan-de-laetMakkers, schenkt de kelken vol,
Vol tot boven toe!
Heden ken ik wee noch druk!
‘k Wensch het liefken veel geluk,
Al is ’t kind mij moê!

Makkers schenkt de kelken vol,
Vol tot aan den zoom!
Heden sisse en schuim’ de wijn!
Heden wil ik vroolik zijn!…
’t Leven is een droom!

Jan Alfried de Laet (1815-1891)
uit: Gedichten (1883)

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: