LA GRANDE BOUCLE 01

emile-wirtz2Een mooie foto van een stoere etappewinnaar Emile Wirtz, die de 2e etappe zou hebben gewonnen. Een parcours van Reims naar Nancy, over 210 kilomter. Een peuleschilltje indertijd. Het bijschrijft klopt echter niet. Wirtz heeft nooit van zijn leven de echte Tour gereden.
Joseph Émile Wirtz werd geboren op 11 maart 1887 te Vieux-Thann (Elzas). Hij was beroepsrenner in 1914. Zijn mooiste overwinning was de nationale titel bij de onafhankelijken in 1911. Hij was blijkbaar een specialist voor de kampioenschappen, want bij de amateurs werd hij tweemaal tweede (1907 en 1909) en eenmaal derde (1908). In 1910 kende hij een voortreffelijke Tour de France, maar helaas niet de gewone Tour. In de jaren 1910 en 1911 organiseerde Peugeot namelijk twee keer een Tour de France voor Onafhankelijken, in een wanhopige poging de concurrentie met L’Auto aan te gaan. Na twee jaar hield de autofabrikant het echter voor gezien. Welnu, in die eerste Tour voor onafhankelijken schitterde Wirtz. Op 9 augustus 1910 won hij de tweede rit van Reims naar Nancy, waarvan onderstaande foto getuigd. Twee dagen later werd de derde rit gereden en eindigde Wirtz als zevende in de rit Nancy-Belfort en op 18 augustus 1910 boekte hij zijn tweede ritoverwinning door de zesde etappe te winnen Vaence-Marseille. Zijn plaats in de eindrangschikking heb ik niet kunnen achterhalen. Wirtz was soldaat 2de klasse bij het 146ste Infanterieregiment en overleed op 28 augustus 1914 te Pont-Saint-Vincent aan de verwondingen die hij op het slagveld opliep. Slechts 27 jaar oud.

00-arrivee-le-vainqueur-wirtz-2e-etappe-reims-nancy-210-kmemile-wirtz

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit item was geplaatst door Muis.

3 thoughts on “LA GRANDE BOUCLE 01

  1. Beste Muizenest, van die betreffende foto daar was ik van bekend. Het ging mij meer om het sfeerplaatje. Maakt niks uit dat je daar terecht over valt. Mijn verhalen zijn eigenlijk meer columns en die moet je niet al té serieus nemen. Wat je vooral ook niet te serieus moet nemen is Wikipedia. Gezien de fouten die daar in voorkomen hou ik mij liever ‘vast’ aan mijn eigen archief. Mazzel en blijf vooral mijn blog bezoeken. stuyfssportverhalen

    Like

  2. Pingback: LA GRANDE BOUCLE 07 | MUIZENEST

  3. Pingback: LA GRANDE BOUCLE 07 | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: