FRANZ LISZT

Hungarian composer Franz Ferencz

Franz Liszt (Liszt Ferenc(z), Hongaars, sinds 1859 Franz Ritter von Liszt, Raiding, 22 oktober 1811 – Bayreuth, 31 juli 1886) was een Hongaars componist en pianist. Hij geldt als een van de grootste pianovirtuozen aller tijden. Hij was tevens een succesvol en vooraanstaand pianoleraar en daarnaast een groot muziekhervormer en -vernieuwer; het symfonisch gedicht en het pianorecital worden aan hem toegeschreven. Franz Liszt verdeelde zijn tijd voornamelijk tussen Wenen en Parijs en zijn latere jaren tussen Weimar, waar hij hofkapelmeester was, Boedapest en Rome, alwaar hij zijn wijding tot subdiaken ontving hetgeen hem de titel “abbé” (hier niet als aanspreektitel van een priester, maar van iemand die een lagere wijding ontvangen had) verschafte. Voor de geïnteresseerden is er een wat uitgebreidere biografie van dit 19e eeuwse popidool, maar voor de diehards zijn er een aantal zeer omvangrijke boeken over de pianovirtuoos geschreven.
Tijdens mijn vakantie (augustus 2015) heb ik in het Liszt-Haus te Weimar ademloos zitten luisteren naar een van de werken van Liszt. Vooral overigens naar het magistrale begin. Geen pianostuk trouwens, maar naar de orkest-uitvoering van een van zijn meesterwerken. Hieronder de beide uitvoeringen: op piano Alfred Brendel en daarna, met dus dat indrukwekkend begin, van een verder onbekend orkest (zo gaat dat soms op YouTube): Hungarische Rapsodie no 2.

.

.

.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: