LA GRANDE BOUCLE 03

005b Piet van NekPiet van Nek (geboren in Nieuwendam op 18 augustus 1916 en overleden in Volendam op 31 maart 1961) was in 1937 en 1938 deelnemer aan de Tour de France. In beide gevallen stapte hij vroegtijdig af, respectievelijk in de tweede en achtste rit. In 1936 had voor de eerste maal een Nederlands ploegje van vier man deelgenomen aan de Tour de France en dat was goed bevallen. In 1937 werd het aantal deelnemers uit Nederland verhoogd naar zes man. Het restant van de ploeg uit 1936 werd aangevuld met Gerrit van der Ruit, John Braspennincx en Piet van Nek.

Piet van Nek was in 1935 op negentienjarige leef-tijd al profrenner geworden bij de Magneet-ploeg. Het jaar daarop heeft hij blijkbaar andere bezigheden, want hij kwam toen in de wieleruitslagen niet voor. In 1937 keerde hij echter terug in de Magneetploeg, die dan een samenwerking is aangegaan met OK Cycles. Hij mocht al direct mee naar de Tour, maar het avontuur zou van korte duur zijn. De eerste etappe van Parijs naar Lille over 263 kilometer ging nog voortreffelijk, maar in de tweede etappe (Lille-Charleville over 192 kilometer) kreeg hij materiaalpech en dat was in de tijd een precaire zaak. De Tourrenners kregen hun materiaal van de organisatie en waren bij calamiteiten aangewezen op de neutrale materiaalwagen. Voor de bijna twee meter lange Van Nek was geen passende reservefiets te vinden. Honderd meter na zijn fietswissel ging Van Nek dan ook al hard onderuit. De mecaniciens wisten de schade aan zijn gammele fiets weer enigszins te herstellen, maar vijf kilometer verderop begaf ook het versnellingsapparaat het. Hij moest eerst een behoorlijk eind lopen en kon toen bij een smid zélf zijn defecte materiaal herstellen. Daarna heeft Van Nek nog 130 kilometerin zijn eentje over het parcours gereden, op een grote versnelling want schakelen ging niet meer. Met steun van omstanders die hem voorzagen van perziken en drinken, wist hij toch de finish te halen. Slechts drie minuten na het sluiten van de tijdscontrole ging hij over de finish. Gezien alle ellende van die dag een wereldprestatie, waarvoor de jury echter geen enkele ontzag toonde. Hij werd zonder pardon uit de koers gehaald.

Blijkbaar had zijn prestatie toch wel enige indruk gemaakt, want het volgende jaar fietste Piet van Nek voor de ploeg France Sport Dunlop, bij deze Franse ploeg leerde hij het wielervak pas echt. Hij maakte voldoende furore in allerlei Franse wielerkoersen om ook voor de Tour in 1938 gekozen te worden. Het aantal Nederlandse deelnemers was met zes man gelijk gebleven, maar er waren weer een paar nieuwelingen bijgekomen. Een van hen was Gerrit Schulte, een oude bekende uit de ploeg van Magneet OK Cycles. Opnieuw zag de start er voor Van Nek niet slecht uit. Na twee etappes stond hij op de veertiende plaats in het klassement, maar in de derde etappe had hij opnieuw pech. Hij kwam zwaar ten val in de derde etappe naar Nantes, die zijn ploeggenoot Gerrit Schulte zou winnen. Hij weigerde echter zich op een brancard te laten afvoeren, kwam toch weer overeind en klom op de fiets om de etappe af te maken. De dagen daarop was het flink afzien geblazen en dagelijks zorgen ook deze dag weer te overleven. In de achtste etappe volgde een zware bergrit naar Luchon, die de renners over de Col d’Aubisque voerde. Opnieuw kreeg hij te maken met tegenslag. Maar liefst vier maal moest hij voor een lekke band van de fiets. Drie maal kon hij het euvel nog zelf repareren, de vierde keer bleef hij verlaten achter. Iets later voegt Gerrit Schulte zich bij hem, maar ook die werd door een lekke band getroffen. Met lede ogen zagen de beide coureurs hoe de “neutrale” materiaalwagen de beide Nederlanders voorbijsuisde om een tweehonderd meter verderop wel een Fransman met materiaalpech te gaan helpen. De twee renners liepen nog vijf kilometer, maar lieten zich vervolgens door een vrachtwagen naar de finishplaats vervoeren. Piet van Nek en Gerrit Schulte hadden in één keer de buik helemaal vol van de hele Tour, ze zouden nooit meer aan de start verschijnen.

Hoe goed hij was liet hij later dat jaar zien door bij het wereldkampioenschap op de Cauberg in Valkenberg op een mooie vierde plaats te eindigen. In 1939, toen hij de eerste seizoenhelft nog voor France Sport reed, werd hij zevende in Parijs-Nice. Later dat jaar stapte hij over naar de Belgische wielerploeg Van Hauwaert, vanaf 1940 reed hij individueel. Met een tweede plaats in het Nederlands kampioenschap en winst kort daarop van het groot criterium in Valkenburg kwam de carrière van de pas 24-jarige Van Nek min of meer ten einde. Ruw onderbroken door de oorlog. Na de oorlog probeerde hij de draad weer opnieuw op te pakken, maar erg succesvol zou hij niet meer worden. In 1949 zette hij er definitief een punt achter. Piet van Nek overleed op 13 maart 1961 op slechts 44-jarige leeftijd aan een slopende ziekte.

005a Piet van Nek

Dit item was geplaatst door Muis.

One thought on “LA GRANDE BOUCLE 03

  1. Pingback: LA GRANDE BOUCLE 08 | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: