DE SLANGENBEZWEERDERS (1860)

Slangenbezwering is een vorm van spiritisme zijn en een overblijfsel van de oude cultus der slangenaanbidders. De slangenbezweerder „bezweert” de slang (dikwijls een cobra), zodat het dier betoverd lijkt door de klank van de muziek, die gewoonlijk wordt voortgebracht door een fluit of ander blaasinstrument. Slangen zijn niet doof of hardhorend, zoals sommigen misschien denken, maar kunnen blijkbaar zowel de stem van de bezweerders als de muziek horen. Men kan denken dat het louter een kunstje is waarvoor de slang is afgericht, zoals men een vogel of een ander dier kan africhten door hem in een mand met een deksel te stoppen, zachte muziek te spelen en dan snel het deksel dicht te klappen als de slang probeert te ontsnappen en dit net zo lang te herhalen tot de slang leert zich op de muziek gehoorzaam op te richten zonder te willen ontsnappen. Er zijn wat risico’s, maar meer gedurende de training dan bij een performance voor publiek. Bij slangenbezwering wordt al snel aan India gedacht, maar het kwam meer voor. Deze foto dateert uit 186, is van de Italiaanse fotograaf Tancrède Dumas (1830-1905) en werd genomen in Tangiers, Marokko. Die bepaalt de eerste associatie die men bij dit soort performances heeft.

snake-charmers-in-tangier-morocco-between-1860-en-1900

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: