LA GRANDE BOUCLE 04

Alex Roeka (Ravenstein) is een Nederlandse zanger. Hij begon midden jaren negentig, wonend te Amsterdam, liederen te schrijven en op te treden. Zijn debuut-cd kwam in 1996 uit: Zee van onrust. Drie jaar later won hij de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het lied ‘Noem ’t geen liefde’. Sindsdien maakte hij diverse cd’s, trad op in vele theaters in Vlaanderen en Nederland en kwam er in 2007 een boek van zijn hand uit: Mannenwoestijn, verzamelde teksten met bijbehorende cd. Twee van zijn cd’s werden bekroond met een Edison: Beet van Liefde in 2009 en Gegroefd in 2013. Roeka kreeg onder wielerliefhebbers bekendheid dankzij twee wielerliederen: In De Muur van Geraardsbergen bezingt hij vol lof wat een renner voelt als hij in de Ronde van Vlaanderen de legendarische helling op moet. In Het Rode Vod bezingt hij wat er allemaal door de kop van een knecht spookt als hij door toeval toch één keer zelf voor de overwinning kan strijden tegen het jagende peloton. Dit nummer werd door Volkskrantjournalist Bert Wagendorp tot beste sportlied ooit uitgeroepen en daar heeft Wagendorp helemaal gelijk in. Maar Roeka schreef nog meer fantastische wielernummers en net als Het Rode Vod staat de knecht en underdog in zijn gezongen wielerliefde centraal. Vandaag voor de speciale gelegenheid alle drie tezamen: Het Rode Vod, De Onbekende Renner en Maar Ik Viel.


.

.

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: