GOLDEN EARRING

Golden Earring (tot in 1969 The Golden Earrings) is een Nederlandse rockband. De groep werd opgericht op 2 september 1961 en is daarmee (samen met de ook in 1961 opgerichte band Bintangs) de oudste nog bestaande rockband van Nederland en een van de langstbestaande bands ter wereld. Als een van de weinige Nederlandse bands heeft Golden Earring grootschalig internationaal succes gehad, vooral vanwege hun hits Radar Love en Twilight Zone en hun albums Moontan en Cut. De band heeft wereldwijd miljoenen albums verkocht en genoot in de jaren zeventig en tachtig een internationale sterrenstatus, met name in de Verenigde Staten. Golden Earring neemt een dominante positie in de Nederlandse muziekwereld in met meer dan dertig gouden en platina albums. De band stond tot nu toe in totaal 389 weken in de Nederlandse Top 40 en is daarmee de succesvolste Nederlandse singleartiest in die lijst. In de Single Top 100 en voorgangers heeft de groep tot nu toe 60 hits gescoord. Met 5 hitnoteringen in de Amerikaanse Billboard Hot 100 is Golden Earring ook de succesvolste Nederlandse act in Amerika, met Twilight Zone scoorden ze in 1982 zelfs een nummer 1-hit in de Billboard Mainstream Rock Tracks . In totaal belandden zes singles en acht albums in de toonaangevende lijsten van Billboard. De band legde tien uitgebreide tournees door Noord-Amerika af en vijf door Groot-Brittannië. Ook op het vasteland van Europa werd vaak getoerd, met name in Duitsland, waar de groep voor het laatst in 1990-1991 toerde, maar nog altijd regelmatig optreedt.

Golden Earring is in 1961 begonnen als The Tornados in de wijk Rustenburg/Oostbroek in de buurt van het Zuiderpark in Den Haag. De dertienjarige George Kooymans is helemaal weg van gitaarspelen en vindt in zijn buurjongen Rinus Gerritsen een evenknie. Vanaf 1962 verzorgen ze samen met Fred van der Hilst (drums) en Hans van Herwerden (gitaar) als The Golden Earrings, genoemd naar het lied Golden Earrings in de versie van de Engelse band The Hunters, regelmatig optredens op met name scholen in Den Haag. De band speelt in de periode 1962/63 voornamelijk covers van The Shadows en The Ventures. Eind 1963 verlaat Hans van Herwerden de band en wordt opgevolgd door Peter de Ronde. In de zomer van 1964 komt Frans Krassenburg als leadzanger bij de band en drummer Jaap Eggermont vervangt in de zomer van 1965 Fred van der Hilst.

golden earringsIn mei 1965 worden The Golden Earrings geboekt door Jacques Senf voor een optreden in Club 192. Freddy Haayen raakt op slag geïnteresseerd in de groep, die inmiddels het pad van de Beatles bewandelt, en weet met een sterk staaltje (Haagse) bluf een plaatopname te versieren. Dat hij slechts stagiair is bij platenmaatschappij Polydor en nog niet eerder een opnamestudio van binnen heeft gezien, doet er niet toe. Just Earrings wordt zo het eerste popalbum opgenomen door een Nederlandse band. De bands eerste single Please go wordt in september 1965 een toptienhit. Naast de onvoorwaardelijke steun van manager Haayen is ook de rol van Veronica-diskjockey Willem van Kooten (alias Joost den Draaijer) niet te onderschatten. Geruggensteund door zulke sterke publiciteit is succes onafwendbaar. Voor de opnamen van opvolger That Day maken de adolescenten een trip met de veerboot naar Londen, waar de Earrings in de Pye Studios een opnamedag geboekt hadden, uit onvrede met de Nederlandse studio’s destijds en ook omdat de manager niet vies was van een stunt. Zo werd That Day het eerste Nederlandse popnummer dat in het Verenigd Koninkrijk werd opgenomen. De single werd in 1966 onthaald als een sensatie; meteen na thuiskomst verschenen The Golden Earrings op tv bij Willem Duys in zijn enorm populaire praatprogramma Voor de vuist weg. Niets werd aan het toeval overgelaten om ervoor te zorgen dat de hoogste plaats in de hitparade bereikt zou worden. Enkel tegengehouden door Michelle van The Beatles komt het nummer niet op nummer een in de Top 40. In datzelfde jaar 1966 vindt er een legendarisch concert plaats van The Golden Earrings samen met The Kinks. Een lange reeks hits volgt, waaronder In my house (1967), Sound of the screaming day (1967), Together we live, together we love (1967), I’ve just lost somebody (1968), de eerste nummer één hit Dong-Dong-Di-Ki-Di-Gi-Dong (1968) en Just a little bit of peace in my heart (1968), een lied dat George Kooymans schreef om zijn gevoelens te vertolken over zijn weggelopen liefde Melanie, zus van Rinus Gerritsen. Het werd een hit en ook qua liefde was het raak: net als het lied bleek hun liefde onoverwinnelijk en hun huwelijk volgde. Golden Earring is altijd mijn favoriete Nederlandse bands geweest en dit nummer een van mijn favoriete nummers, in de oorspronkelijke versie uit 1968 en een latere acoustische versie uit 1992, opgenomen in café De Kroon in Amsterdam: Just a little bit of peace in my heart.
.

.

.

Dit item was geplaatst door Muis.

One thought on “GOLDEN EARRING

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: