ARMAND

Armand, de artiestennaam van Herman George van Loenhout (Eindhoven, 10 april 1946 – aldaar, 19 november 2015), was een Nederlandse protestzanger. Met het nummer “Ben ik te min” stond hij 14 weken in de Top 40 en brak hij nationaal door als artiest. Armand maakte deel uit van de hippiegeneratie en stond bekend als fervent liefhebber van cannabis. Armand bracht in 1965 zijn eerste solo-single uit: “En nou ik”. Die werd een grote flop, maar hij gaf niet op en vervolgens verscheen de single “Een van hen ben ik”. Hiermee bereikte hij in eerste instantie alleen de tipparade, totdat drie maanden later Radio Veronica de B-kant op de radio liet horen, getiteld “Ben ik te min”. In het voorjaar van 1967 stond hij daarmee 14 weken in de Top 40, met een 5e plaats als hoogste notering. Deze single werd door het establishment als controversieel gezien. Armand wordt vanaf dit moment beschouwd als een Nederlandse protestzanger. In datzelfde jaar kwam “Blommenkinders” in de Nederlandse Top 40, met als hoogste positie nummer 19. Omdat Armand een groot voorstander was van legalisering van softdrugs en Philips weigerde dergelijke teksten op plaat uit te brengen, stapte hij in 1970 over naar Telstar van Johnny Hoes. Onder het platenlabel Killroy verschijnen van 1971 tot 1981 zes albums. De albums van Armand staan bekend om de maatschappijkritische teksten, veelal geïnspireerd op de hippie-ideologie. Bijna veertig jaar teerde Armand op de roem uit de zestiger jaren, nog steeds de hippie die hij in zijn jonge jaren was en op het laatst haast een persiflage van zichzelf. Maar hij bleef zijn oude idealen trouw en dat is zeer in hem te prijzen. Na geruime tijd ziek te zijn geweest overleed hij gisteren, op 20 november 2015, op 69-jarige leeftijd, in een ziekenhuis in Eindhoven. Natuurlijk is ‘Ben ik te min’ verreweg zijn bekendste nummer, maar ik wil toch graag twee andere nummers uit zijn lange carriére weer eens uit de bottenballen halen: ‘Een van hen ben ik’ en ‘Blommenkinders’.
.

.

.

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: