JOOP TER BEEK

Joop (Adrianus Johannes) ter Beek (Breda, 1 juni 1901 – Breda, 5 september 1934) was een Nederlands voetballer die als aanvaller speelde. Ter Beek kwam uit voor NAC en speelde op de Olympische Zomerspelen in 1924 eenmaal in het Nederlands voetbalelftal als basisspeler in de na verlenging gewonnen wedstrijd tegen Ierland.

Die eerste ontmoeting tussen Nederland en Ierland was een historische wedstrijd, waarbij het getal twee een centrale rol speelde. Op 2 juni 1924 ontmoetten de beide landen elkaar in het kader van de Olympische Spelen in Parijs. Nederland won het duel in de verlenging dankzij twee doelpunten van debutant Ok Formenoy. Joop ter Beek was aan Nederlandse kant de tweede debutant, een dag eerder had hij zijn 23e verjaardag gevierd. Het was het tweede duel van een afvaardiging van de 1921 opgerichte FAIFS. De Football Association of the Irish State (FAIFS) is de voorloper van Football Association of Ireland (FAI), de huidige voetbalbond van de republiek Ierland. Het Ierse voetbal maakte in de jaren twintig roerige tijden door. De strijd ging tussen noord en zuid, waarbij onder andere de clubs Bohemians en Shelbourne uit de Ierse League stapten om in het zuiden een eigen competitie te beginnen. Ze gingen spelen onder auspiciën van de Football Association of the Irish Free State (FAIFS). In september 1923 erkende de FIFA de nieuwe Ierse voetbalbond. Een klein jaar later nam Ierland deel aan de Olympische Spelen in Parijs. Na het debuut tegen Bulgarije was Nederland de volgende tegenstander.

De wedstrijd tegen Ierland was de wedstrijd van Ok Formenoy. De Rotterdamse sigarenboer scoorde bij zijn debuut in het Nederlands elftal twee keer. In de zesde minuut maakte de Spartaan de openingstreffer. In de verlenging forceerde Formenoy de beslissing. Het Nederlands elftal verloor later in het toernooi door een omstreden strafschop van de latere winnaar Uruguay. Ondanks dat fraaie debuut zou Formenoy tot slechts vier interlands. De entourage waarin beide spelers debuteerden was niet sfeervol, de wedstrijd werd namelijk op een bijveld gespeeld voor een paar toeschouwers. De andere dag schreven de journalisten dan ook over een erbarmelijk slechte wedstrijd: ‘Zelden heeft de nationale ploeg zóó loom, zóó lusteloos gespeeld”, schreef een van hen. Voor Ter beek was hetde doodsteek voor een mogelijke interlandcarrière. Hij zou hierna nooit meer worden opgeroepen.

Ter Beek stierf op pas 33-jarige leeftijd.

Het Nederlands elftal voor de interland tegen Ierland, 2 juni 1924 te Parijs: 6. Ok Formenoy 1-0, 32. Chent 1-1, 104. Ok Formenoy 2-1.
Voorste rij, van links naar rechts: Harry Dénis (HBS, aanvoerder), Gejus van der Meulen (HFC) en Hans Tetzner (Be Quick Groningen). Middelste rij: André le Fèvre  (Kampong), Evert van Linge (Be Quick Groningen) en Peer Krom (RCH). Spelers op de achterste rij: Ber Groosjohan (VOC), Ok Formenoy (Sparta), Joop ter Beek (NAC), Gerrit Visser (Stormvogels) en Jan de Natris (Ajax).

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: