ISABEL MUNOZ (1)

Isabel Muñoz (geboren in 1951 in Barcelona) is een Spaanse fotografe. Op twintigjarige leeftijd verhuisde ze naar Madrid om aan het Photocentro fotografie te studeren. In 1986 had ze haar eerste tentoonstelling, ‘Togues’ genaamd. Sindsdien heeft ze overal ter wereld haar fotowerk geëtaleerd. Haar werk hangt dan ook in vele gerenommeerde musea. Ze fotografeert alleen in zwart-wit en voornamelijk portretten, waarbij ze een grote voorkeur aan de dag legt voor de toreros, dansers, krijgers en de zelfkant van de maatschappij. Nadat eerder al aandacht is besteed aan de portretten van Maxine Helfman en Henk Jonkvoorst (hier) nu de portretten die Muñoz maakte bij de leden van de Mara Salvatrucha, vaak afgekort tot MS-13 of MS, wat de gemeenschappelijke naam is van een groep jeugdbendes in Noord- en Midden-Amerika die met name opereert in El Salvador, Honduras en Guatamala, in mindere mate in Mexico en Nicaragua. In 2005 werd de Mara Salvatrucha door de FBI aangemerkt als de gevaarlijkste bende in Noord-Amerika. De Mara Salvatrucha heeft haar oorsprong in Los Angeles in de jaren 80 van twintigste eeuw. De bende werd daar opgericht door jongeren uit El Salvador die in de achterstandswijken van Los Angeles leefden. Ze richtten de bende op omdat ze vaak bedreigd werden door zwarte en Mexicaanse bendes. De groep is uitgegroeid tot een zeer gewelddadige bende. Door het beleid van de Verenigde Staten om veroordeelde bendeleden naar het land van herkomst uit te zetten, begon de bende in Midden-Amerika te groeien. De gang is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk, met in de Verenigde Staten naar schatting alleen al 60.000 leden. Het inwijdingsritueel wordt gevormd door een dertien seconden durende aframmeling van een nieuw lid door leden van Mara Salvatrucha. Een lid wordt geacht om nieuwe leden aan te brengen, te zorgen voor inkomsten en leden van andere benden die hun territorium overtreden te vermoorden. De leden van de Mara Salvatrucha hebben een eigen gebarentaal en zijn vaak over heel hun lichaam bedekt met tatoeages, die meestal een betekenis hebben. Vandaag deel 1.

munoz 7 munoz 8 El Salvador, May 2006 The Maras El Salvador, Mai 2006 Les Maras © Isabel Munoz / Agence VU El Salvador, May 2006 The Maras El Salvador, Mai 2006 Les Maras © Isabel Munoz / Agence VU munoz 12 munoz 9

Dit item was geplaatst door Muis.

2 thoughts on “ISABEL MUNOZ (1)

  1. Pingback: ISABEL MUNOZ (2) | Muizenest

  2. Pingback: ISABEL MUNOZ (2) | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: