DE DRIE GRATIËN – 020

Een tekening(tempora op papier) uit 1799 van de Italiaanse beeldbouwer Antonio Canova (Possagno, 1 november 1757 – Venetië,13 oktober 1822). Canova is geboren in 1757 in Possagno vlak bij Venetië. Hij verloor zijn ouders op jonge leeftijd en werd opgevoed door zijn grootouders. Zijn hele familie was artistiek. Canova is begonnen als schilder. Hij heeft ook naaktstudies gedaan, om het menselijk lichaam te bestuderen. Hij werkte in zijn schetsen ook met licht en donker. Toen hij zestien was kreeg hij zijn eerste beeldhouwopdracht, Orpheus en Eurydice. Toen hij 18 was, kreeg hij zijn eigen atelier. Hij heeft lange tijd in Rome gewoond. In 1802 werd hij door Napoleon naar Parijs gehaald om Napoleon uit te beelden. In 1815 stuurde Paus Pius VII hem naar het Parijse Louvre om de door Napoleon geroofde Vaticaanse kunst op te eisen in uitvoering van het Verdrag van Parijs (1815). De Vaticaanse kunstwerken waren immers ondertussen ondergebracht in de door Vivant Denon samengestelde collectie in het Musée Napoleon. In 1819 ontwierp hij een tempel, geïnspireerd op het Pantheon, als geschenk aan zijn geboortedorp, en daar is hij na zijn dood in 1822 bijgezet. Canova’s kunst valt onder het Neoclassicisme. Canova is bekend geworden door de tederheid van zijn beelden. Volgens veel mensen lijken zijn beelden van echte huid in plaats van marmer. Canova streefde in zijn beelden naar een ideaal, maar probeerde toch natuurgetrouw te zijn.

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: