LA GRANDE BOUCLE 12

Wielrennen blijft onmiskenbaar een van de zwaarste sporten en is ook niet bepaald ongevaarlijk. Het is onvoorstelbaar dat renners die net een zware valpartij achter de rug hebben, links en rechts onder schaafwonden zitten en soms de rug flink beschadigd hebben, toch weer op de fiets stappen en onverdroten verder gaan. Ten Damme presteert het om, nadat zijn schouder uit de kom was geraakt bij een massale valpartij, deze schouder zelf weer op de juiste plaats te manoeuvreren en met een van pijn vertrokken gezicht de resterende zeventig kilometer van de etappe af te leggen. Met het vooruitzicht dat het vervolgens dagenlang afzien op de fiets gaat worden en veel slechte nachten. Een weekje later komt hij wonderbaarlijk goed de Pyreneeën over. En Ten Damme is geen uitzondering, hij is misschien een beetje harder dan de rest, maar eigenlijk is zijn houding toch wel zo’n beetje de regel in het peloton. En dan te bedenken dat al degenen die met een nostalgische blik naar de wielergeschiedenis kijken, en deze schrijver is er vaak een van, soms uitroepen dat het allemaal niks is vergeleken met vroeger. Wat weliswaar een waarheid als een koe is, maar waarmee de huidige hardheid van het wielermetier onrecht wordt gedaan. Maar goed, vroeger was alles dus nog erger. Eerder hierover al een verhaal over de etappe Bayonne-Luchon op 6 juli 1926, die in de wielerannalen te boek staat als de ergste etappe die ooit is verreden. In het tweede artikel wat meer fotowerk uit die wedstrijd, uit de fase dat de sneeuwstormen in de bergen nog in het verschiet lagen en de coureurs zich nog in de bewoonde wereld bevonden. Op de twee onderste foto’s is de latere winnaar van de etappe en de Tour, Lucien Buysse, in actie.

Bayonne-Luchon-1926v Bayonne-Luchon-1926-Lucien-Buysse-col-de-lAubisque Bayonne-Luchon-1926

Dit item was geplaatst door Muis.

4 thoughts on “LA GRANDE BOUCLE 12

  1. Pingback: LA GRANDE BOUCLE 13 | MUIZENEST

  2. Pingback: LA GRANDE BOUCLE 14 | MUIZENEST

  3. Pingback: LA GRANDE BOUCLE 19 | MUIZENEST

  4. Pingback: LA GRANDE BOUCLE 23 | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: