DE KLEINE SPINSTER (1908)

Het is allemaal nog niet zo lang geleden dat de westerse wereld vergeven was van de fabrieken die voor een groot deel konden bestaan dankzij de goedkope kinderarbeid. Nu was dat vaak al lang verboden, maar in de praktijk bleek het niet altijd erg lastig te zijn voor ondernemers om die wanpraktijken voor de inspectie verborgen te houden. Onderstaande foto van twee ongeveer tienjarig meisjes dateren van 3 december 1908. Ze werkten als spinsters in de Molohan Mills in Newsberry, South Carolina. Vanaf halverwege de 19e eeuw tot en met de Tweede Wereldoorlog was de textielindustrie in South Carolina erg belangrijk. Het barstte er van de ‘Mills’ waar een paar volwassenen en een compleet leger kinderen werkdagen van minimaal tien uur maakte. Tegen een karige beloning, uiteraard. De spinsters moesten de spinmachines constant erg goed in de gaten houden, want het gebeurde veelvuldig dat de dunne draden braken. Het was dan de taak van de meisjes deze draden vliegensvlug te herstellen. Een gevaarlijk baantje, want ze konden met hun kleren of vingers in de machine terechtkomen, wat bijna altijd zware verwondingen tot gevolg had, niet zelden levenslange invaliditeit. De fotograaf Lewis Wickes Hine (1874-1940), een van de grondlegger van de reportagejournalistiek, reisde in 1908 rond in South Carolina en fotografeerde een groot aantal van die kinderen. Over de twee foto’s schreef hij: ‘She was tending her “sides” like a veteran, but after I took the photo, the overseer came up and said in an apologetic tone that was pathetic, “She just happened in.” Then a moment later he repeated the information. The mills appear to be full of youngsters that “just happened in,” or ” are helping sister.” Voor de voorbeeld dichterbij huis: lees het boek of kijk de film Pieter Daens van Louis Paul Boon.

Dit item was geplaatst door Muis.

2 thoughts on “DE KLEINE SPINSTER (1908)

  1. Pingback: JONGE MIJNWERKERS | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: