ODALISKEN – 013

Hendrik Johannes Haverman (Amsterdam, 23 oktober 1857 – Den Haag, 11 augustus 1928) was een Nederlands schilder die tot de schilders van Tachtig . Hij studeerde aan de Rijksakademie van beeldende kunsten te Amsterdam en aan de kunstacademies van Antwerpen en Brussel. Hij was een leerling van August Allebé en Hendrik Valkenburg. Hier raakte hij bevriend met diverse medestudenten, waaronder Jan Voerman, Jan Veth, Mau van der Valk, Willem Witsen en Jacobus van Looy. Hij werkte onder meer in Amsterdam, Diepenveen en Den Haag.  Toen de Franse symbolistische dichter Paul Verlaine in 1892 een bezoek aan Nederland bracht, werd er tevens een soiree ten huize van Haverman georganiseerd. Langzaam maar zeker groeide Hendrik Haverman uit tot een vooraanstaand kunstenaar. Hij kreeg als portretschilder regelmatig opdrachten, behaalde op diverse tentoonstellingen gouden en zilveren medailles, was erelid van diverse kunstgenootschappen, waaronder van Pulchri, waar hij van 1921 tot 1923 voorzitter van was. Maar zijn kunsthistorisch meest boeiende periode was toen al achter de rug.

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: